Основателят на Instacart Апурва Мехта се оттегля от компанията със състояние от 1.1 млрд. долара, малко след като тя осъществи своето първично публично предлагане.

37-годишният Мехта отстъпи поста на главен изпълнителен директор през август 2021 г., а сега напусна и поста председател на борда на директорите.

Неговото място ще заеме настоящият главен изпълнителен директор Фиджи Симо, която преди това работи за Meta Platforms. Преходът бележи край на 11-годишния мандат на Мехта в основаната от него компания през 2012 г. 

През последното десетилетие Instacart се превърна в най-голямата компания за доставка на храна в САЩ. За първите шест месеца на 2023 г. тя отчита приходи от 1.5 млрд. долара - с 31% повече спрямо сравнимия период на 2022 г.

Мехта притежава 10% от компанията, което означава, че състоянието му в момента се оценява на 1.1 млрд. долара. Предприемачът има дял и в друга стартъп компания - Cloud Health Systems, която се бори срещу хроничните заболявания.

През 2022 г. тя получи финансиране при оценка за 200 млн. долара.

По време на IPO-то Мехта е продал акции за 21 млн. долара, но въпреки това остава най-големия индивидуален инвеститор в компанията. Единствено фондовете за дялово инвестиране Sequoia Capital и D1 Capital Partners притежават повече – съответно 14 и 13% от компанията.

Останалите двама съоснователи на Instacart Брендън Леонардо и Максуел Мюлен притежават по 2% от бързоразвиващото се дружество.