Едва 25 от публичните 28 114 щатски компании са осигурили близо 1/3 от натрупаното богатство за инвеститорите. Или иначе казано, само 0.1% от акциите са допринесли със 17.6 трилиона долара към инвеститорските портфейли.

Проучването, обхващащо периода от 1926 до 2022 г., е дело на Хенрик Бесембиндер от Университета на Аризона.

Той анализира всички публични компании от 1926 г. насам или от датата на тяхното листване на борсата. В генерираните суми за инвеститорите са добавени всички парични потоци – дивиденти, обратни изкупувания на акции, както и новите емисии акции.

Топ 4

Едва четири от всички публични компании могат да се похвалят с над 1 трилион долара, насочени към инвеститорите до края на 2022 г. Начело по този показател са Apple и Microsoft, генерирали 2.7 и 2.1 трилиона долара.

Любопитно е да се отбележи, че Apple, която се листва на борсата през 1981 г., е създала 5% от богатството на инвеститорите на щатската борса.

Следват петролната Exxon Mobil и компанията-майка на Google - Alphabet, допринесли с 1.2 и 1 трилион долара към богатствата на инвеститорите.

Exxon Mobil е единствената компания извън технологичния сектор в топ 5. Позициите от пета до осма се заемат от Amazon (764 млрд. долара), Berkshire Hathaway (704 млрд. долара), Johnson & Johnson (661 млрд. долара) и WalMart (629 млрд. долара).

С генерирани над 500 млрд. долара към инвеститорите са още Chevron, Procter & Gamble, IBM и UnitedHealth. 

Авторът на проучването посочва, че топ 25 на компаниите, генерирали най-голямо богатство за инвеститорите, представляват едва 0.1% от всички публични дружества в САЩ. Ето защо да се познае следващата компания, чиито книжа ще поскъпнат сериозно, е много трудна задача.

Според Бесембиндер, общо 95% от активно управляваните големи инвестиционни фондове са постигнали по-ниска доходност от своя бенчмарк за последните 20 години.

Ето защо той препоръчва да се инвестира в индексни фондове, като единствения начин да имаме позиция в най-големите и най-добре представящите се компании.

* Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.