Бащата на Илон Мъск не шофира електромобил Tesla и не планира това да се промени скоро.

През януари 2022 г. Ерол Мъск отказал предложението на своя син да му подари Tesla и да транспортира автомобила до неговия дом в Южна Африка, заявява той пред Buisness Insider.

Неговото решение отчасти се дължи на разходите по транспорта и вноса, които Илон предлага да покрие. Цената на колата, транспортът и таксите възлизат общо на около 3.5 млн. ранда, или малко над 180 000 долара, казва Ерол.

"Те нямаха проблем с това, но казах, че просто не си заслужава," посочва той.

Не е изненадващо, че Илон Мъск не се притеснява от разходите, тъй като 180 000 долара представляват едва около 0.00006% от неговото богатство в размер на 278 млрд. долара по това време.

"Тук няма къде да бъде обслужван автомобилът. Все още няма и представителство на Tesla," допълва Ерол, обяснявайки защо е отхвърлил предложението на своя син. "Няма зарядни станции. Казах им, че не искам."

Разходите за транспортирането на автомобил от САЩ до Южна Африка са между 3 300 и 7 000 долара, според данни на транспортната компания A1 Auto Transport. Южна Африка налага 25% мито на вносните коли.

Ерол казва, че не е сигурен кой модел точно иска да му прати Илон, но някои от най-скъпите автомобили на Tesla тогава, като Model S Plaid, струват по над 100 000 долара.

От Buisness Insider не са успели да потвърдят разговора от независими източници.

Tesla вече продава своите електромобили в Европа и Китай, но те все още не са налични в Южна Африка.

Според Уинстън Джордан, управляващ директор на GridCars - южноафриканска компания за зарядни станции за електромобили, в страната има около 1 500 електромобила и 300 зарядни станции.

За сравнение, в САЩ има 1.7 млн. електромобила, според Experian, както и над 130 000 обществени зарядни станции, сочат данни от март.

Бащата на Мъск все пак има с какво да се придвижва. Той казва, че притежава Rolls-Royce и спортен автомобил. Освен това има самолет Ryan Navion от 1947 г., с който обича да лети.

"Винаги съм имал Rolls-Royce, още откакто Илон и Кимбал бяха бебета," казва Ерол, визирайки своите синове. "Предпочитам да шофирам Rolls-Royce. Не е по-добър от Tesla, но за мен е по-хубав, така или иначе."

В излязлата наскоро биография на Илон Мъск авторът Уолтър Айзъксън пише, че Ерол преди време притежавал Rolls-Royce Corniche кабриолет в златист цвят.

"Ако живеех в САЩ, щях да шофирам Tesla без съмнение," казва Ерол Мъск. "Ако отидете в Остин, Тексас, накъдето и да се обърнете, попадате на зарядна станция на Tesla."

Илон и баща му имат сложни отношения през годините. Айзаксън пише, че Илон и неговият брат Кимбал са прекъснали отношения с баща си, което Ерол отрича.

"Имам същите отношения със синовете си, каквито моят баща имаше с мен," казва Ерол. "С други думи, ние сме мъже, ние не излизаме заедно. Те са ми деца, аз съм им баща. Не съм им приятел."