Tesla е подала заявление за удвояване на производствения капацитет на завода си близо до Берлин до 1 милион електромобила годишно.

Най-големият производител на електромобили в света също така иска заводът, който се намира на около 30 км югоизточно от германската столица, да произвежда повече батерийни клетки.

Ако плановете бъдат одобрени, гигафабриката на Tesla ще има капацитет за производство на батерии от 100 гигаватчаса, в сравнение с 50 в момента, съгласно заявлението, обявено от екологичните власти в страната.

Разширението означава, че заводът на Tesla, който достави първия си електромобил през март миналата година, би изпреварил този на Volkswagen във Волфсбург като най-големия автомобилен завод в Европа.

Разширението може да върне още по-назад най-големия автопроизводител в Европа в борбата му с Tesla за по-голям дял от глобалния пазар на електромобили. Volkswagen продаде 572 000 електромобила през миналата година - доста по-малко от доставените от Tesla 1.31 милиона.

Китайската BYD, която има финансовата подкрепа на Уорън Бъфет, изпреварва по продажби и двете компании, ако бъдат включени и плъгин хибридите.

През декември 2021 г. Volkswagen обяви, че ще похарчи 100 млрд. долара в следващите пет години за електрифицирането на своите автомобили, заделяйки повече от половината от общите разходи за електромобили.

Стратегията на Volkswagen в САЩ, където Tesla е най-големият продавач на електромобили, също съдържа силен елемент на електрификация.

В сряда Tesla обяви изненадващо голям ръст на печалбата за второто тримесечие, който се дължеше на 83-процентен скок в броя на продадените превозни средства. От компанията прогнозираха, че ще продадат общо 1.8 милиона електромобила през тази година.

Всеки, който има възражения срещу предложението на Tesla да разшири завода си в Германия, може да обжалва до 18 септември. Строителството на самия завод беше забавено в резултат на обжалвания най-вече по екологични причини.

По-рано през седмицата от компанията са отговаряли на въпросите на местни жители по плана, информира Reuters.

Основното притеснение е как Tesla ще разшири завода без да използва допълнителна вода. От автопроизводителя твърдят, че ще се справят, като рециклират водата, за която вече имат лиценз за ползване.

Най-големият завод на Tesla извън САЩ се намира в Шанхай. През 2022 г. повече от половината от автомобилите, които Tesla е доставила, са произведени в Китай.