Западна Австралия може скоро да стане дом на най-високата дървена сграда в света.

Властите в Пърт дадоха зелена светлина на плановете за изграждане на висока 191.2 метра „хибридна“ кула от дърво, съобщава CNN.

Предложението за небостъргача идва от Grange Development. Наричана C6, сградата ще бъде почти два пъти по-висока от сегашния рекордьор в категорията.

Проектантите й посочват, че 42% от кулата ще бъде изградена от дървен материал, а колоните и основата й ще бъдат направени от стоманобетон.

Ако бъде завършен, небостъргачът ще надмине най-високата хибридна сграда от дърво и бетон в света - Ascent Tower в Милуоки, Уисконсин, която е на 25 етажа и се издига на 86 метра над земята, според Съвета за високи сгради и градски местообитания.

Проектът, който ще бъде разположен на Charles Street в южната част на Пърт, ще бъде по-висок и от Atlassian в Сидни, която е готова да открадне рекорда от Ascent, но все още не е завършена.

Подобно на Atlassian, кулата C6 ще комбинира ламинирани дървени греди със стоманен екзоскелет, който да поддържа структурата.

Според Grange Development, в 50-етажната сграда ще има повече от 200 апартамента, като тя ще бъде първата въглеродно отрицателна жилищна сграда в Западна Австралия.

„Нашият стремеж е с C6 да изместим фокуса към по-съобразен с климата подход,“ казва директорът на Grange Development Джеймс Дибъл.

„Това е нашата възможност да заявим, че наистина ни е грижа както за жилищната, така и за климатичната криза, за която правим много малко като индустрия“, добавя той.

За изграждането на кулата ще бъдат използвани 7400 кубически метра дървен материал, добит от 600 дървета. Проектът включва и други екологично ориентирани елементи, като градина на покрива, градска ферма и достъп на жителите до 80 нови напълно електрически автомобила Tesla Model 3s.

„Обикновено строим високи сгради от стомана и бетон. Циментът е отговорен за 8% от всички емисии на CO2. Така че замяната на бетона и стоманата с биоматериал ще намали значително въздействието на сградата върху околната среда“, казва доцентът по архитектура в Университета на Нов Южен Уелс Филип Олдфийлд по повод проекта.

Той обаче изразява скептицизъм относно някои от другите твърдения на проектантите. „Аз съм малко по-циничен относно идеята, че сградата ще бъде въглеродно отрицателна“, казва Олдфийлд.

„Единственият начин това да се случи е, ако сградата съхранява повече въглерод в дървения материал, отколкото е освободен от другите материали. Това може да е възможно, но ще е временно“, допълва екпертът.

Въпреки това Олдфийлд е оптимист относно нарастващата употреба на дървен материал в строителството. „Като цяло мисля, че това е страхотен ход напред“, казва той. „Наистина трябва да строим много повече сгради от дървен материал.“