София попада в топ 10 на градовете с най-силно поскъпване на имотите в световен мащаб. Индексът Global Residential Cities на Knight Frank нарежда столицата ни на девета позиция с годишен ръст от 8.8%.

Осмото място - с 8.9% повишение, заема румънската столица Букурещ, а десетото е за исландската Рейкявик с 8.4 на сто.

Общо в седем от изследваните 107 града се отчита ръст от повече от 10% в цените на имотите за 12-те месеца до 30 юни. Лидерството е за турските Анкара и Истанбул, където заради високата инфлация недвижимостите добавят 105.9 и 85.1% към цената си.

Големият чуждестранен интерес към имотите продължава да тласка нагоре цените на имотния пазар в Дубай. За последните 12 месеца стойността им нараства с 17.4 на сто. Над 14% е повишението в Загреб, Йерусалим и Атина, сочат още данните на Knight Frank.  

Средното повишение на цените на имотите в анализираните градове пада до 1.7% спрямо 3.2 на сто към първото тримесечие на годината.

Корекция в цените

На част от пазарите вече се наблюдава корекция в цените. На осем пазара те се понижават с над 10%, а на 25 от тях спадът е от над 5% спрямо най-високата им стойност от 2022 г.

Новозеландският Окланд води тази класация с понижение от 20%. 

Какво се случва в последните 12 месеца?

Шведските Стокхолм и Гьотеборг са градовете, отчели най-силен спад в цените на имотите (-14.3 и -11.7%) за периода, докато в Окланд и Сеул той е от над 10 на сто. 

Понижението в други шест града е между 9 и 10 на сто – Амстердам, Франкфурт, Копенхаген, Хелзинки, Бусан (Южна Корея) и Сан Франциско.

Спад към второто тримесечие на годината има на 40% от разглежданите 107 пазара срещу 48% преди три месеца.