Повечето хора в България не се справят добре с това да презентират себе си пред евентуалните работодатели. Един от големите проблеми на българската икономика е липсата на достатъчно професионална реклама и маркетинг, като това важи за почти всяка сфера - от туризма до IT сектора. 

Това коментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио HR консултантът Петър Джугански. 

По думите му, това, което "куца" на много хора, когато търсят работа и се представят на интервюта, е увереността, което им пречи да представят опита, който имат зад гърба се, по най-добрия начин. 

"Причините за това обаче идват още от училище, където на тези въпроси, свързани с професионалното развитие, не се обръща почти никакво внимание. А т. нар. "меки умения" са точно толкова важни, колкото и техническите познания, необходими за изпълнението на нашата работа", обяснява Джугански.

Как (не) трябва да пишем CV? 

"През последните 10 години експертите препоръчват автобиографията да бъде не по-дълга от 1-2 страници. Старите разбирания, според които в автобиографията трябва да присъстват всички подробности за придобитите сертификати, дипломи, специализации и т.н., вече са ненужни.

Добре е да бъдат отбелязани с по една точка, но съвсем накратко. Много важно е обаче в CV-то да присъстват конкретните неща, които са правили на предишното си работно място, но също и успехите", казва още експертът. 

Той е на мнение, че в автобиографията трябва да има нещо, което да "хване окото" на работодателя, така че той да има стимул да покани кандидата на интервю. А шаблонните CV-та няма как да помогнат за това. 

Променят ли се изискванията на служителите?

Според Петър Джугански, липсата на достатъчно квалифицирани кадри през последните години поставя компаниите в трудна ситуация, защото вече няма хора, които искат да вършат работа "за без пари".

Така работодателите се оказват в по-слаба позиция в преговорите, особено когато става въпрос за възнагражденията. 

"В момента за много фирми е трудно да намират правилните хора, защото няма достатъчно кандидати за работа. Те вече са принудени да търсят кадри от чужбина, защото у нас просто не могат да намерят", допълва експертът. 

Освен това, според HR специалиста, дистанционната работа по време на пандемията е накарала много хора, работещи в офиси, да се преместят в по-малките населени места. Сега някои компании искат от тях да се върнат на работа, което не се приема добре от самите служители.  

Смяната на работното място ли е единственият начин да получим по-добра заплата? 

Много хора живеят с мисълта, че единственият начин да договорят по-добри финансови условия за труда си е да сменят работното място.

Според Петър Джугански, това до голяма степен е така, тъй като, за съжаление, доста често работодателите са по-склонни да дадат по-висока заплата на новодошъл, отколкото на някого от старите си слулжители. 

Обяснението е, че когато вдигнеш заплатата на един човек, същото ще поискат и останалите, а компанията няма възможност да повиши с толкова голям процент разходите си за заплати. 

"И тази тенденция обаче постепенно започва да се променя, тъй като липсата на качествени кадри накара много компании да се опитат да ги задържат, дори и на цената на по-високо заплащане.

В IT сектора, например, има случаи, в които служителите получават оферти от други компании, които са с 20%, 50%, а понякога дори и 100% по-високи", коментира Джугански. 

Има ли разминаване между висшето образование и пазара на труда? 

Според Петър Джугански, има необходимост от цялостно преразглеждане на приоритетите в образованието, защото в момента от висшите училища излизат много студенти, които или остават без работа, или работят нещо, което въобще не е свързано с тяхната специалност. 

В същото време, има остър недостиг на определени професии, включително и на такива, които не изискват висше образование.