Основателят на фалиралата криптоборса FTX Сам Банкман Фрийд е разполагал с достъп до множество видни личности в политиката и бизнеса, но най-близките му отношения са били в света на спорта.

Макар че Банкман-Фрийд не е особено голям негов почитател, като вместо това предпочита видеоигрите, като League of Legends, той сключва партньорства за осемцифрени суми с Том Брейди и тогавашната му съпруга Жизел Бюндхен, за да бъдат “посланици” на FTX.

Брейди, по-конкретно, се появява в TikTok видеа и на събития, както и в реклами, промотиращи Банкман-Фрийд и компанията.

През 2021 г. бившият куотърбек подписва рекламен договор, съгласно условията по който трябвало да получи 30 млн. долара почти изцяло в акции на FTX, според New York Times.

Всъщност, отношенията на Банкман-Фрийд с бившето звездно семейство започват, когато той се съгласява да плати на Брейди 55 млн. долара, а на Бюндхен 20 млн. долара за 20 часа от тяхното време годишно за период от три години, според публикация на Washington Post, която се базира на излязлата наскор нова книга на Майкъл Луис за FTX.

За сравнение, в един от последните си сезони в НФЛ Брейд заработва около 30 млн. долара като част от отбора на Тампа Бей Бъканиърс, според Forbes.

Това, което започва като много удобно споразумение за Брейди, се превръща в приятелство, според интервю на Луис за предаването „60 минути“. Луис казва, че Брейди “обожавал” Сам Банкман-Фрийд.

“Мисля, че Том Брейди смяташе, че той е наистина интересен човек,” казва Луис. И макар интересите на Банкман-Фрийд да са се различавали значително от тези на седемкратния победител в Супербоул, те се разбирали доста добре.

"Той наистина харесваше Том Брейди, а Сам не беше голям почитател на спорта, така че тези отношения бяха забавни,” казва Луис. “Беше нещо като зубъра на класа и куотърбека на училищния отбор."

Фалитът на FTX е бил сериозен финансов удар за Брейди, тъй като акциите на компаниите, които му бяха обещани, вече не струваха нищо, но той е бил засегнат сериозно и в личен план, смята Луис.

Брейди е бил съкрушен, тъй като не получава добро обяснение за това какво се е случило и просто решава да се дистанцира.