Опозореният основател на фалиралата борса за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрийд се страхува повече от загубата на достъп до интернет, отколкото от това да остане зад решетките, твърди авторът на книга за FTX, която предстои да излезе.

Книгата на Майкъл Луис Going Infinite за възхода и краха на фалиралата криптоборса се очаква да бъде публикувана утре.

В интервю за предаването "60 минути" по телевизия CBS Люис заяви, че най-големият страх на Банкман-Фрийд във връзка с това, че може да се озове в затвора, е загубата на достъп до интернет.

"Това звучи откачено, но наистина смятам, че ако има интернет, той може да живее в затвора завинаги. Без наличието на постоянен поток от информация, на която да реагира, той може да полудее," заяви Люис, който е автор и на популярната книга за Уолстрийт "Големият залог".

"Ако предоставите на Сам Банкман-Фрийд избор дали да живее в струващ 39 млн. долара мезонет на Бахамските острови без интернет или в градския арест в Бруклин с интернет, нямам никакво съмнение, че той би избрал затвора," допълва Луис.

Представител на Банкман-Фрийд е отказал коментар относно казаното от автора.

Луис беше в компанията на Банкман-Фрийд в продължение на месеци, докато пишеше книгата си. Така в период от над две години той е разговарял с него над 100 пъти, според "60 минути."

През декември 2022 г. срещу Банкман-Фрийд бяха повдигнати обвинения за незаконното насочване на милиони долари от FTX към неговия хеджфонд Alameda.

Изпадналият в затруднение крипто предприемач трябва да се яви в съда тази седмица, като срещу него са повдигнати седем обвинения, които варират от измама с ценни книжа до пране на пари.

Банкман-Фрийд пледира невинен по всички обвинения. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на над 100 г. затвор.