С 900 000 уникални потребители ще може да се похвали приложението за мобилно банкиране на Обединена българска банка – ОББ Мобайл, след като приключи интеграцията на клиентите на придобитата Райфайзенбанк (KBC Банк България).

Най-голямата сделка на банковия пазар у нас беше обявена в края на 2021 г., а до седмици ще бъде осъществена първата вълна на интеграция между двете институции, съобщи иновационният лидер на KBC Груп в България Татяна Иванова.

От ОББ посочват още, че от клиентите няма да се изисква посещение на клон за целта. Няма да бъдат преиздавани и банковите им карти. Старите им сметки пък ще продължат да функционират съвместно с новите до март 2025 г.

ОББ Мобайл на пет години

При стартирането си през 2018 г. мобилното банкиране на ОББ предлага на потребителите 37 функционалности. То се използва от 23% от клиентите физически лица на банката, като само за една година отбелязва ръст от 129% по този показател.

През 2023 г. ОББ Мобайл вече предлага 150 функционалности, а негови ползватели са 87% от клиентите на банката. Средният брой месечни влизания в приложението на активен мобилен клиент физическо лице са 22.

Отчита се 90% степен на удовлетвореност у ползвателите на апа, посочват още от ОББ. На разположение на клиените са възможности за кандидатстване и купуване на основни банкови и инвестиционни продукти, застраховки, достъп до пенсионни партиди и нефинансови услуги.

Нов дизайн

Обновеният дизайн на ОББ Мобайл предлага изцяло ново клиенско преживяване. Част от функционалностите могат да се управляват само с жестове, като например възможността за скриване на баланса по сметка, ако приложението се използва на обществено място.

Към потребителския кредит, който може да бъде заявен само за минути, вече е възможно да бъде сключена и застраховка „Живот“.

В бъдеще към приложението ще бъдат добавени още няколко функционалности, като P2P плащания през мобилен телефон и завеждане на щети по застраховки към ДЗИ.

Ползвателите му ще получават в електронен вариант и декларация за банкова сметка, каквато се изисква от някои работодатели и държавни институции.

Оскар за мобилно банкиране

KBC Mobile, по чийто модел е изградено ОББ Мобайл, е в Топ 3 на най-добрите банкови мобилни приложения в света, според Sia Partners 2022 International Mobile Banking Benchmark, или така наречените Оскари на мобилното банкиране.

Апът е на второ място в Европа и номер едно в Белгия, като в класацията влизат 148 банки от 19 страни, оценявани по над 85 критерия в три основни области.

Клиентите стават все по-дигитални

100% от клиентите на ОББ на възраст до 35 години банкират дигитално, сочат данни на финансовата институция. Те все по-рядко посещават клон на банката и все по-често използват смартфоните си за банкиране, според Татяна Иванова.

Отбелязва се ръст в търсенето на персонализирани решения - като дигиталния асистент Кейт, родил се в началото на 2022 г.

71% от клиентите на ОББ Мобайл, или 255 000 потребители, използват Кейт. Дигиталният асистент, базиран на изкуствен интелект, е разменил с тях 1 млн. съобщения от началото на функционирането си.

Кейт е изпратила 1.3 млн. известия до потребителите, посочват от банката и отбелязват, че всяко пето нейно проактивно съобщение води до заявяване на продукт или услуга.

Дигиталният асистент продължава да се развива, като в момента отговаря автономно на 57% от клиентските запитвания. Благодарение на него, на служителите на банката са спестени 46 400 работни часа от рутинни въпроси и операции.