Фукуока - шестият по големина град в Япония по население, има повече щандове за улична храна от всички населени места в останалата част на страната, взети заедно.

Тези сергии се наричат ятай (yatai на японски) и са незаличима част от онова, което прави хранителната сцена на Фукуока толкова специална.

Щандовете за храна получават много желани места на главните пешеходни градски артерии. Собствениците им обаче могат да работят само през нощта и трябва напълно да демонтират или премахнат сергиите си преди сутрешната навалица.

Но вечер градът се преобразява. Количките и микробусите се появяват като на магия, сервирайки всичко - от гьоза (във Фукуока тези популярни кнедли се поднасят под формата на хапки) през рамен и месни шишчета до местна пилешка яхния, наречена oden, съчетана с ледено студена бира.

„Ятай е най-доброто място за създаване на приятелства“, казва Ник Сас, роден в Канада дългогодишен жител на Япония, който управлява англоезичния уебсайт Fukuoka Now. "Особено през зимата."

Повечето сергии могат да поберат само между 6-10 души, които се тъпчат близо един до друг на пейки или плътно разположени столове. През студения сезон много ятаи затварят пространството с плътни завеси, правейки изживяването още по-уютно.

Докато японците имат репутацията на резервирана и спазваща формалностите нация, Сас обяснява, че се смята за добро възпитание да бъбрите с непознати, докато сте натъпкани заедно в ятаи.

Някои колички дори имат опция за закупуване на напитки за други гости – или за главния готвач – като елемент от менюто, посочва CNN Travel.

От безпорядък към регулация

Ако Фукуока беше тръгнал в друга посока, ятай можеше да се превърне в част от миналото. Разхлабената, несвързана система от колички не беше регулирана и варираше изключително много по отношение на безопасността и качеството.

Тогава обаче се появява Соичиро Такашима, който е кмет на Фукуока от 2010 г. насам. Той е избран, когато е само на 36 години - най-младият кмет в историята на Фукуока и един от най-младите в цяла Япония.

Страната се характеризира с най-застаряващото население на планетата, като поне един на всеки десет нейни жители е на възраст над 80 години. Но Фукуока - най-големият град на остров Кюшу, се противопоставя на тази тенденция.

Администрацията на Такашима ухажва наскоро завършилите колежани и млади предприемачи от цялата страна, отпускайки им заеми за създаване на малък бизнес, осигурявайки достъпни наеми и пространства за съвместна работа.

Една от големите инициативи, прокарани от кмета – който е преизбран за четвърти мандат през 2022 г., е основен ремонт на ятаите. Администрацията на Такашима създава комитет, който да ги регулира и да гарантира, че ще останат жизненоважна част от града.

Комитетът установява някои основни правила, като съществуването на максимум 120 колички (в момента има 96 регистрирани), изискване цените да бъдат изложени на видно място и забрана за продажба на сурови храни – така че, ако искате да опитате известното свежо сашими на Фукуока, ще трябва да се насочите към физически ресторант.

Но вместо да ограничи общността, прочистването на индустрията води до ново, по-младо поколение собственици на ятаи, които изпробват нови стилове и вкусове, за да накарат местните да се връщат като клиенти.

И храната не е единствената притегателна сила. Много колички имат специални дизайни или стилове, които дават усещане за индивидуалност отвъд менюто.

Някои дори спират изцяло да продават храна, превръщайки се в барове. Местните туристически власти във Фукуока пък създават уебсайт на английски език с карти и съвети за посещение на ятай.

Там се отбелязва, че въпреки всички нови правила, ятаите все още могат да бъдат непредсказуеми - собственикът може да реши да не си прави труда да отвори, ако времето е лошо или ако готвачът е болен.

Но елементът на изненада е едно от нещата, които правят уличната храна толкова забавна, а това важи с пълна сила за Фукуока.