Американският щат Калифорния отне лиценза на Cruise - дъщерната компания за автономни автомобили на General Motors.

Отделът за моторни превозни средства на Калифорния е отнел разрешителните на Cruise за тестване и използване на изцяло автономни автомобили по пътищата на щата, обявиха от агенцията.

Решението засяга само автомобилите, в които няма “шофьор, следящ за безопасността,” който седи на шофьорското място и е готов да поеме контрол при необходимост.

“Въз основа на представянето на автомобилите, отделът определи, че колите на производителя не са безопасни за движение по обществените пътища,” се казва в изявлението на агенцията.

От институцията също така дадоха индикации, че от Cruise са “предоставили погрешна информация във връзка с безопасността на автономната технология в нейните автомобили.”

Поради тези причини се е наложило разрешителните на компанията да бъда отнети. От DMV не посочват конкретно какви инциденти или информация от страна на Cruise са довели до отнемането на разрешителните.

Преди три седмици кола на Cruise блъсна пешеходец в центъра на Сан Франциско, който преди това беше блъснат от друг автомобил и изпратен на пътя на автономната кола.

След като удря пешеходеца, автомобилът на Cruise се опитва да отбие встрани от пътя, за да не пречи на трафика и влачи жената известно време, според компанията.

“Нашите мисли са с жертвата и се надяваме на бързо и пълно възстановяване,” се казва в изявление на Cruise. Говорител на Противопожарната служба на Сан Франциско заяви, че жената е имала множество сериозни наранявания.

Това е инцидентът, който, в крайна сметка, кала отдела по моторните превозни средства да отнеме разрешителните, според Cruise.

“От отдела са предоставили на Cruise стъпките, необходими за кандидатстване за възстановяване на разрешителните, които няма да бъдат одобрени, докато компанията не изпълни изискванията,” се казва в уведомление на сайта на агенцията.

През това лято Cruise и Waymo - подразделението за автономни автомобили на Alphabet, получиха разрешение от регулаторните органи в Сан Франциско да започнат да предлагат платени таксиметрови услуги с автономни автомобили в града.

Cruise ще продължи дейността си във Финикс, Аризона и Остин, Тексас.