31-годишно куче, вписано в Книгата на рекордите на Гинес, почина в Португалия.

Домашният любимец на име Боби, който е от португалската порода овчарски кучета рафейро до алентехо, умира във ветеринарна клиника, обяви стопанинът му пред Associated Press.

Боби е роден на 11 май 1992 г., когато собственикът му Леонел Коста е само на 8-годишна възраст. Той живее във ферма в португалското село Конкейрос заедно с четири котки. Кучето прекарва на белия свят точно 31 години и 165 дни, равняващи се на 217 кучешки години.

„Въпреки че е надживяло всяко куче на Земята, неговите 11 478 дни никога няма да са достатъчни за тези, които го обичат“, написа Коста във Facebook.   

 
На какво се дължи дълголетието му?

По рано през годината Коста казва пред AP, че тайната на дълголетието на Боби се крие в добрата храна, чистия въздух и многото любов. Кучето никога не е връзвано на каишка и винаги е консумирало от храната на собствениците си, но накисната във вода, разказва още той.

Предходното върхово постижение за най-възрастно куче в света е на австралийската овчарка Блуи, живял 29 години и 5 месеца и починал през 1939 г.

Възрастта на Боби е потвърдена от базата данни за домашни любимци на португалското правителство, както и от Националния съюз на ветеринарите на страната.