В 90 от 113-те служби по вписванията у нас са отчетени по над 100 сделки през третото тримесечие на годината, като данните са подобни и за същия период на миналата година. 

В 2/3 от тях, или точно 60, се наблюдава двуцифрен спад по показателя, сочи справка на Darik Business Review на база данни от Имотния регистър към Агенцията по вписванията. Ръст на сделките е отбелязан в девет от по-малките градове на страната.

Негативната тенденция обхваща и шестте най-големи града у нас, като в тях се отчита спад на покупко-продажбите на имоти с между 5 и 18%.

Изнесените данни за третото тримесечие на годината сочат, че сделките в страната са на най-ниското си ниво от 13 г. насам (бел. ред. сравнявайки само периода юли-септември).

Къде сделките отчитат най-голям спад?

Трансакциите с имоти се понижават с близо 1/3 спрямо година по-рано в Елхово (-36.18%), Свиленград (-31.82%), Елена (-31.22%) и Царево (-30.77%).

Сериозен отлив на купувачи има и в Карнобат, Пирдоп, Нови Пазар, Козлодуй, Монтана, Панагюрище, Ямбол, Костинброд, Левски, Харманли и Благоевград. 

Сред градовете с понижение на сделките от над 20% са още Свищов, Несебър, Балчик, Генерал Тошево, Видин, Средец, Мездра, Поморие, Враца, Севлиево и Тутракан. Най-малък спад в имотните покупко-продажби е налице в Ботевград и Перник.

Къде се купуват повече имоти?

Инвеститорският интерес към покупката на имоти е по-висок в Троян и Попово, където сделките растат с по над 22% на годишна база. Ръст от 11% е налице и в Айтос, и в Пещера, а около 9 на сто е той в Сливница и Оряхово.

Минимални повишения са отчетени в Гоце Делчев, Радомир и Шумен.