Най-добрите места за посещение през 2024 г. бяха определени от експертите по пътувания от Lonely Planet. Класацията Best In Travel 2024 представя  десет държави, региони и градове, които да посетите през следващата година.

Две нови категории – Стойност и Устойчивост, са въведени през тази година, за да отбележат 50-ия рожден ден на Lonely Planet, посочва Daily Mail.

Именно в първата от тях под номер четири се класира и районът на река Дунав в България и Румъния, известен като Дунавски лимес.

Какво е Дунавски лимес?

В миналото Дунавският лимес (от латински limes, означаващо граница) представлява границата на Римската империя по река Дунав, съставлявала външния отбранителен пръстен на империята, основан от императорите Домициан и Траян.

Първоначално той се разпростира от горното течение на Дунав в днешна Австрия, Унгария, Словакия, Сърбия, до долното поречие на реката между днешна България и Румъния, която е и граница на римската провинция Мизия с Дакия.

През 488 г. лимесът по горното течение на Дунава е изоставен, а по долното течение продължава да съществува до идването на прабългарите.

В миналото отбранителеният район има за цел да ограничава и спира варварските нашествия от север и изток и се е състои от множество крепости, разположени по поречието на реката.

Pixabay

Най-добрите градове, държави и райони

Най-добрите градове за посещение през следващата година са Найроби (първи) и Париж (втори), а три северноамерикански дестинации влизат в челната десетка - Монреал (трети), Филаделфия (пети) и Канзас Сити (десети).

Най-добрите региони са велосипедният маршрут Trans Dinarica в Западните Балкани (първи) и остров Кенгуру в Австралия (втори), като американският щат Монтана е осми, а Северна Шотландия е десета.

Щатският Среден запад е обявен за най-добрата дестинация що се касае до стойност, докато Испания е най-добрата откъм устойчивост.

Lonely Planet определя Монголия като най-добрата страна за посещение през 2024 г., тъй като е идеална за търсачите на „широки отворени пространства, приключения и култура“. Нейната столица - Улан Батор, пък е „пълна с хора и уникални атракции“.

Втората в тази класация Индия е описана като „най-колоритната страна в света“. Lonely Planet добавя, че железниците й са в процес на обновяване, като експертите препоръчват на пътешествениците да предприемат пътуване с кораб на MV Ganges Vilas - най-дългият речен круиз в света.

Топ 10 на най-добрите страни, градове и региони за 2024 г.

Държави

1. Монголия

2. Индия

3. Мароко

4. Чили

5. Бенин

6. Мексико

7. Узбекистан

8. Пакистан

9. Хърватия

10. Сейнт Лусия

Градове

1. Найроби, Кения

2. Париж, Франция

3. Монреал, Канада

4. Мостар, Босна

5. Филаделфия, САЩ

6. Манаус, Бразилия

7. Джакарта, Индонезия

8. Прага, Чехия

9. Измир, Турция

10. Канзас Сити, Мисури

Региони

1. Трансдинарски велосипеден маршрут на Западните Балкани

2. Остров Кенгуру, Южна Австралия

3. Тоскана, Италия

4. Донегал, Ирландия

5. Паис Васко, Испания

6. Южен Тайланд

7. Крайбрежие на Суахили, Танзания

8. Монтана, САЩ

9. Заалфелден Леоганг, Австрия

10. Краен Север на Шотландия

Pixabay

Стойност

1. Средният запад, САЩ

2. Полша

3. Никарагуа

4. Дунавски лимес, България и Румъния

5. Нормандия, Франция

6. Египет

7. Икария, Гърция

8. Алжир

9. Южни езера и Централен Отаго, Нова Зеландия

10. Нощни влакове на Европа

Устойчивост

1. Испания

2. Патагония, Аржентина и Чили

3. Гренландия

4. Уелски пътеки

5. Португалският път, Caminho Portgues de Santiago

6. Палау

7. Хокайдо, Япония

8. Еквадор

9. Балтийските пътеки на Естония, Латвия и Литва

10. Еко хижи в Южна Африка