Археолози в Египет откриха гробище на 3500 години, съдържащо Книгата на мъртвите.

Гробището в Туна ал-Гебел в Централен Египет датира от Новото царство (около 1550 до 1070 г. пр. н. е.) и съдържа мумии, саркофази, амулети и множество фигурки „шабти“ (наричани още ушабти), предназначени да служат на починалия в отвъдния живот, според египетското министерство на туризма и антиките.

Папирусът "Книга на мъртвите", открит в гробището, е дълъг  от 13 до 15 метра. Археолози от министерството копаят в района от 2017 г., но откриват гробището наскоро.

„Книга на мъртвите“ е съвременно име, давано на различни текстове, служили за редица цели, включително да помагат на мъртвите да се ориентират в подземния свят.

Името, което древните египтяни дават на тези текстове, понякога се превежда като „Книгата на идването на деня“. Копия от откъси от "Книгата на мъртвите" понякога са погребвани с починалия.

Изявлението на египетското министерство съдържа малко информация за новооткритото копие на "Книгата на мъртвите", посочва Live Science. Не е ясно какви точно текстове съдържа или при кого е била погребана. Не са публикувани и снимки на папируса, а членовете на екипа не го коментират.

Според учени, не участвали в разкопките, находката може да е важна. Много рядко се открива копие на Книгата на мъртвите в гроба, в който първоначално е положено, според Фой Скалф, египтолог и ръководител на изследователския архив в Чикагския университет.

Лара Вайс, главен изпълнителен директор на музея Roemer and Pelizaeus в Германия, проучвала задълбочено Книгата на мъртвите, смята, че „ако е толкова дълга и добре запазена, тогава със сигурност е интересна находка."

Археолозите намират в новооткритото гробище и редица ковчези и мумии, включително дъщерята на Джехути - върховен жрец на бог Амон, живял преди повече от 3500 години.

Друг ковчег изглежда принадлежи на жена, била певица в храма на Амон - божество, свързано със слънцето и древния град Тива (днешен Луксор).

Гробището съдържа и много съдове, в които вероятно са държани органите на починалия. Открити са и останки от каменни саркофази, в които са били положени дървените ковчези на покойниците. Разкопките и анализът на останките продължават.