Бившата баскетболна звезда Ървин „Меджик“ Джонсън беше обявен за милиардер от списание Forbes, с което той се превръща в едва четвъртия спортист, присъединил се към ексклузивния клуб на милиардерите.

От изданието оценяват състоянието на Джонсън на около 1.2 мрд. долара.

Другите трима спортисти милиардери са баскетболистите Майкъл Джордан и Леброн Джеймс, както и голфърът Тайгър Уудс.

Джонсън има инвестиции в множество компании, в това число и дялове в няколко спортни клуба. Според Forbes обаче, делът му в животозастрахователно дружество допринася с най-много към неговото състояние.

64-годишният Джонсън може да се похвали с една от най-легендарните кариери в историята на НБА, преди да се оттегли през 1996 г., но печели по-голяма част от парите си от своите бизнес дейности. Според Forbes, Джонсън е заработил 40 млн. долара от кариерата си на баскетболист.

Той притежава дялове в три спортни отбора от Лос Анджелис, в това число и от бейзболния Лос Анджелис Доджърс.

Извън спорта легендарният пойнтгард има инвестиции в Starbucks, Burger King, 24 Hour Fitness и в животозастрахователната компания EquiTrust.

Джонсън казва, че е щял да стане милиардер по-рано, ако е приел предложените му от Nike акции, когато започвал кариерата си в НБА през 70-те години. Вместо това той подписва договор с Converse, от който печели по 100 000 долара годишно.

"Моето семейство не разполагаше с пари и това е нещото, което ни е пречело понякога. Когато не си разполагал с пари, не разбираш. По онова време дори не знаех какво представляват акциите," казва Джонсън по време на подкаста All The Smoke по-рано през годината.

"Затова подминах акциите. Можете ли да си представите? За 45 години тези акции щяха да струват 5 млрд. долара днес," допълва той.