Френската търговска верига Carrefour ще се завърне в България чрез гръцкия франчайзингополучател Retail & More, който ще предостави "подфранчайзинг" на марката за около 20 магазина у нас, събощава БТА. 

Retail & More, която е гръцки франчайзингополучател на Carrefour от 2022 г., води преговори с български компании за подфранчайзинг на френската марка, като сред тях са и 20 магазина от веригата Parkmart Holding, основана през 2018 г. от Добромир Андонов.

Френската верига планира 10 нови франчайзинг пазара до 2026 г. Магазините Parkmart, които вече присъстват в София, Варна и Бургас, ще преминат под марката Carrefour през идните месеци.

Retail & More скоро ще има 50 магазина Carrefour в Гърция, според главния изпълнителен директор Василис Стасинулиас, цитиран в комюникето на френската верига. 

"Горди сме и се радваме да станем партньор на Carrefour в България и сме убедени, че гамата от продукти, предлагани на българските клиенти, ще бъде на нивото на техните очаквания. Приветстваме Parkmart в бъдещата магазинна мрежа на Carrefour в България", заяви той.

Carrefour навлезе на българския пазар през 2009 г. чрез предишния си гръцки франчайзингополучател Marinopoulos, който загуби франчайзинга за френската компания през 2016 г. 

"Щастливи сме, че ще имаме възможността през следващата година да върнем на българския пазар световноизвестната марка Carrefour и да предложим на българския потребител качеството, което той отдавна заслужава.

Продължаваме нашата основна мисия да доставяме на българския потребител качествени стоки", коментира пред БТА собственикът на Parkmart Добромир Андонов.

Българската верига супермаркети и онлайн магазини за хранителни продукти и стоки за бита отвори първия си обект във Варна през 2018 г., а към настоящия момент има магазини на територията на по-големите градове в страната. 

Към края на 2022 г. Carrefour присъства в над 40 страни, като в осем от тях веригата управлява сама част от магазините си - Франция, Испания, Италия, Белгия, Полша, Румъния, Бразилия и Аржентина. На Франция, Испания и Бразилия се падат над 80 на сто от общия обем продажби.

Френската верига залага все повече на франчайз модела, при който поверява управлението на магазините на външни компании.