В началото на Индустриалната революция начинът, по който хората пазаруват, започва да се променя, а търговията на дребно преживява истинска революция. Тя идва с появата на т. нар. универсален магазин.

Това са търговски обекти, в които купувачът може да намери широка гама от продукти за бита - от хранителни стоки до луксозни облекла. Те се предлагат на едно място, обикновено в закрити пространства, което ги превръща в силна конкуренция на търговските улици и дюкяните. 

Електронното издание History Hit представя 5 от най-старите универсални магазини в света. Те са устояли на предизвикателствата на времето, като се адаптират и развиват, за да останат актуални в непрекъснато променящия се пазар. 

Harrods, Лондон, Великобритания (1849 г.)

Harrods е един от най-старите и емблематични универсални магазини в света. Основан е през 1849 г. в Лондон от Чарлз Хенри Харод. От скромното си начало като малък магазин за хранителни стоки, той постепенно се превръща в истинска търговска империя, предлагаща широка гама от луксозни продукти и услуги.

На 16 ноември 1898 г. Harrods представя първия ескалатор в Англия в своя магазин на Brompton Road. Изнервените клиенти получавали чаша бренди след изкачването, за да се успокоят от необичайното преживяване.

Днес Harrods е известен със своя разкошен интериор и изключителното обслужване на клиентите, което спомага за укрепването на неговата репутация като водеща глобална дестинация за пазаруване. Магазинът продължава да процъфтява, привличайки милиони посетители всяка година и остава символ на лукса в британската столица. 

David Jones, Сидни, Австралия (1838 г.)

David Jones е основан в Сидни през 1838 г. от уелския имигрант Дейвид Джоунс, който преди това е работил като шивач. Първоначално обектът представлява малък магазин за пердета, но бързо нараства по размер и популярност, превръщайки се в един от водещите търговци на дребно в Сидни до края на 19-и век.

През годините David Jones разширява каталога си и включва широка гама от луксозни стоки, включително дизайнерско облекло, аксесоари, козметични продукти и стоки за дома. Това е и най-старият работещ универсален магазин в света, който все работи с оригиналното си име.

Le Bon Marché, Париж, Франция (1838 г.)

Разположен на десния бряг на р. Сена в Париж, Le Bon Marché е открит през 1838 г. като малък магазин за разнообразни стоки. През 1852 г. предприемачът Аристид Бусико и съпругата му Маргьорит стават инвеститори в обекта и го превръщат в голям универсален магазин.

Бусико следва иновативен маркетингов план, като въвежда фиксирани цени и гаранции, които позволяват замяна на стоки и възстановяване на средства, както и по-голямо разнообразие от стоки. Използването на фиксирани цени заменя "пазарлъците", които тогава са широко използвани и от купувачите, и от продавачите. 

Le Bon Marché се разраства с бързи темпове и става един от пионерите в европейската търговска революция от средата на 19-и век. Многоетажният магазин позволява на клиентите да купуват всичко необходимо под един покрив, вместо да обикалят из Париж в търсене на различни стоки. Днес той остава основна дестинация за всеки, който иска да усети най-доброто от парижкия стил и култура.

Kendals, Манчестър, Великобритания (1796 г.)

Разположен в града, който остава в историята като "сърцето" на Индустриалната революция, Kendals в Манчестър е един от първите универсални магазини и все още е известен на много от своите клиенти с това име, въпреки че през 2005 г. бе преименуван на House of Fraser. 

В зенита на своето развитие магазинът разполага със сгради от двете страни на Deansgate, свързани с подземен проход, известен като Kendals Arcade, както и заведение за хранене с плочки в стил ар нуво.

Магазинът става известен със своя акцент върху качеството и стила, за сметка на по-високите цени, което му спечелва прозвището „Harrods на Севера“. Всъщност това се дължи отчасти и на факта, че именно Harrods придобива магазина през 1919 г. 

Mitsukoshi, Токио, Япония (1673 г.)

Mitsukoshi е японска верига универсални магазини, която първоначално е основана през 1673 г. под името Echigoya и продава традиционни облекла в Едо (който днес се нарича Токио). 

Десетилетие по-късно, през 1683 г., веригата възприема нов подход към маркетинга. Вместо да продават от врата на врата, те създават магазин, в който клиентите могат да купуват стоки на място с пари в брой.

Магазинът постепенно разширява предложенията си през годините и е официално признат за универсален магазин през 1904 г. 

Днес Mitsukoshi е една от най-големите и престижни вериги универсални магазини в Япония, известна със своите висококачествени продукти и изключително обслужване на клиентите.