Нов хотел в Индонезия претендира за титлата „най-тънък в света“.

Според неговия създател, проектът не просто се опитва да постави световен рекорд – целта е да привлече международно внимание към малкия град, който нарича свой дом.

Ари Индра е израснал в Салатига, разположен в централните части на остров Ява. След като се обучава за архитект и прави кариера в Джакарта и Сингапур, той се връща у дома, за да използва уменията си.

Открива парче земя, което никой не иска да развива поради странния му размер. Сега то е дом на PituRooms - хотел със седем стаи (Pitu на явански означава „седем“), който е широк само 2.8 метра.

Сградата е на пет етажа, като всяка от седемте стаи е достатъчно голяма, за да побере двойно легло и малка баня с душ и тоалетна. Всички носят различно усещане благодарение на местните произведения на изкуството и интериора.

„Искам хората да преживеят Салатига по нов начин“, казва Индра пред CNN. „Аз притежавам, проектирам и управлявам PituRooms със собствен екип. Това се превърна в моята платформа за генериране на нов тип туризъм, който включва местните общности.“

Салатига се намира на близо 500 км югоизточно от Джакарта и е непознат за туристите, които обикновено се отправят към Джокякарта, Сурабая или близкия остров Бали.

Според Индра, PituRooms, който отваря врати през декември 2022 г., е посрещнал „само пет процента“ неиндонезийски гости.

Но в рамките на Индонезия, посочва мъжът, Салатига е известен като толерантен град с добра храна, добра инфраструктура и добро качество на живот. Това е популярно място за бягство през уикенда за холандците по време на колониалната епоха.

Индра казва, че повечето индонезийци мислят за Салатига като за хубаво място за пенсиониране, но надеждата му е, че PituRooms е първият от многото проекти, които ще помогнат на външните хора да разберат, че населеното място е подходящо за много повече от спокоен живот.

„Освен техническите трудности, най-голямото предизвикателство пред новия проект е типичният начин на мислене в хотелиерството, който е изпъстрен с думи, като най-голям, най-висок, най-луксозен. Тук сме най-слаби“, казва Индра пред блога за архитектура Dezeen.

„Опитахме се да превърнем това ограничение в нашата най-силна точка за продажба,“ посочва още той.

Градът се намира в подножието на планината Мербабу, която гостите на PituRooms могат да видят от хотелските си стаи.

Мястото за настаняване има ресторант на покрива, на който могат да се насладят и местните жители, като хотелът се планира да бъде домакин на събития и художествени изложби.