Дядо Коледа може да не раздава толкова много подаръци тази година, тъй като изпитващите затруднения потребители в Европа и САЩ дават приоритет на храните и основните продукти за домакинството, казват производители на играчки и експерти от индустрията.

Потребителите в световен мащаб изпитват затруднения на фона на високата инфлация и слабия икономически растеж.

Празничният сезон, който започва с Черния петък през ноември и продължава приблизително до края на декември, се очаква да бъде изключително тежък за търговците на дребно, предлагащи артикули, които не са от първа необходимост.

Любими играчки, като кукли Барби, екшън фигури Трансформърс и колички Hot Wheels, ще бъдат в челото на списъците с желания на децата, казва Луу Уий Тек, мениджър за индустрията на потребителската електроника в Euromonitor International.

Много родители обаче не могат да си ги позволят тази година, според ръководители на компании.

"Най-важното нещо за родителите през тези празници е да имат храна на масата за своите семейства," казва Исак Лариан, главен изпълнителен директор на производителя на куклите Bratz MGA Entertainment.

Производителите на играчки Hasbro и Mattel вече предупредиха за по-слаби продажби в индустрията. Търговията обаче може да се окаже още по-трудна от очакваното, казват пред Reuters ръководители на компании за играчки и експерти.

Лариан прогнозира, че продажбите в празничния сезон на неговата компания, която продава продуктите си в Европа и САЩ, ще намалеят с 10-12% на годишна база.

Търсенето преди Коледа ще бъде "по-малко", в сравнение с миналата година, казва Ник Олдридж, управляващ директор на Bandai - производителя на виртуалните домашни любимци Тамагочи.

Олдридж очаква още понижения на цените, тъй като търговците на дребно се опитват да се освободят от по-стари продукти. "Имаше изобилие от доставки от предишни години, така че има много складови наличности и много сериозни отстъпки в цените," посочва той.

Глобалните продажби на екшън фигури, като Трансформърс и Спайдърмен, се очаква да намалеят с 2% тази година, прогнозират от Euromonitor.

Тъй като очакват по-слабо търсене и вече притежават излишни стокови запаси, много търговци на дребно са поръчали по-малко продукти от обикновеното през тази година. Това означава, че продукти, които се търсят, може да свършват по-бързо.

Черният петък ще предостави на търговците на дребно ранен сигнал. "Някои ранни продажби за Черния петък вече започват," казва Стив Тоцке, президент и главен търговски директор на производителя на куклите Барби Mattel.

Стоковите запаси на Mattel в края на третото тримесечие бележат двуцифрен спад в процентно изражение, в сравнение с предходната година.

От MGA Entertainment са поръчали и са произвели по-малко продукти, казва Лариан, защото искат да действат "предпазливо и консервативно", но в резултат на това сега очакват някои играчки да свършат.

Вносът на играчки в САЩ пада с 32% на годишна база в трите месеца до 31 август в доларово изражение, според данни на Panjiva. Това обикновено е ключов период за поръчки за стокови наличности за празничния сезон.

Доставките по море, изчислени въз основа на броя на контейнерите, отчитат понижение от 8% през септември.

"Пазарът на играчи бележи спад през цялата година," казва Флориан Зибер, главен изпълнителен директор на германския производител на играчки Simba.

Търсенето от страна на потребителите в Европа е по-малко, отколкото през миналата година, а през 2022 вече се отчиташе спад, в сравнение с предходната година, допълва той.

Въпреки това, някои хора очакват късно повишение на търсенето. "Очакваме добър празничен сезон за Mattel," казва Тоцке. "Очакваме да продължим да печелим пазарен дял през целия сезон."

Фредерик Тут, глобален консултант по играчките в Circana, посочва, че продажбите на играчки се понижават с около 7% в първите девет месеца на годината в страните, които компанията следи, но тя очаква потребителите да се активизират в трите седмици преди Коледа.

Категориите, които се представят най-добре досега, са игрите и пъзелите, плюшените играчки, строителните комплекти и превозните средства, казва тя.

"Ще има някакви пари, заделени за играчки," смята Джери Сторч, главен изпълнителен директор на консултантската компания Storch Advisors и бивш главен изпълнителен директор на Toys-R-Us и Hudson's Bay Co.

"Реалността обаче е, че тази година няма да бъдат продадени толкова играчки, колкото миналата," заключава експертът.