В съвременната американска култура Черният петък е денят след Деня на благодарността, който се възприема за начало на пазаруването за празничния сезон.

На този ден търговците на дребно обикновено предлагат намаления на цените. На Черния петък магазините в САЩ отварят много рано, а някои най-големи търговски вериги още в полунощ.

Как обаче се заражда тази традиция? 

Първите сведения за употреба на термина Black Friday (Черен петък) не са свързани с празничното пазаруване след Деня на благодарността, а с финансова криза и по-конкретно със срива на пазара на златото в САЩ на 24 септември 1869 г.

Двамата безскрупулни финансисти от Уолстрийт Джей Голд и Джим Фиск изкупуват големи количества злато с надеждата да вдигнат цената до небето и след това да продадат с невероятна печалба.

В онзи петък през септември конспирацията, в крайна сметка, е разкрита, което води до свободно падане на цената, вследствие на което много хора фалират - от финансисти на Уолстрийт до фермери. Така този ден е записан в историята като „черен петък“. 

Най-често повтаряната история, която стои зад традицията за пазаруване след Деня на Благодарността, я свърза с търговците на дребно. Според нея, след като цяла година са работили на загуба (“на червено”) се предполагало, че магазините ще заработят на печалба (“излязат на черно”) в деня след Деня на благодарността, защото пазаруващите харчели много пари за стоки с намалени цени.

Въпреки че компаниите в търговията на дребно са записвали в своето счетоводство загубите си в червено, а печалбите в черно, тази версия за произхода на Черния петък е официално одобрена, но неточна.

Истинската история зад Черния петък не е толкова лъчезарна, колкото търговците на дребно искат хората да мисля, че е. През 50-те години на миналия век във Филаделфия използват понятието, за да описват хаоса, който настъпва в деня след Деня на благодарността, когато тълпи от предградията и туристи наводняват града преди популярния мач по американски футбол между отборите на Армията и Военноморските сили, който се провежда в съботата всяка година по това време.

Полицаите във Филаделфия не само не можели да си вземат отпуск в този ден, но им се налагало да работят извънредно, за да се справят с големите тълпи, нарасналия трафик и зачестяването на кражбите по магазините.

До 1961 г. терминът “Черен петък” вече е толкова популярен във Филаделфия, че търговците от града се опитват да го променят на “Големия петък”, за да премахнат негативните асоциации. Понятието се разпространява в останалата част от страната доста по-късно и дори до 1985 г. не е често използвано от всички.

В края на 80-те години обаче търговците на дребно намират начин да наложат Черния петък като нещо положително. Резултатът е концепцията за “излизането от червено на черно” и за идеята, че в деня след Деня на благотворителността се отбелязва излизането на магазините на печалба.

Така историята за Черния петък остава и скоро след това по-мрачните му корени от Филаделфия са забравени. Магазините в САЩ започват да отварят по-рано и по-рано на този петък, а в днешно време най-нетърпеливите клиенти могат да се отправят на пазаруване веднага след вечерята си за Деня на благодаростта.

След това някои търговци превръщат еднодневния рай за шопинга в четиридневно или в едноседмично събитие, а от него се раждат и други празници, като “Събота/Неделя на малкия бизнес” и “Кибер понеделник”.

Всъщност, в последните години Кибер понеделникът се превръща в най-голямото еднодневно събитие в търговията на дребно в САЩ, като дори изпреварва Черния петък

Дан Хес е един от хората, на които търговците на дребно и клиентите могат да благодарят за това. През 2002 г. Хес работи в Comscore - компания, която предоставя данни на рекламодателите за потребителските навици в интернет.

Хес и неговият екип проучват данните за продажбите в дните след Деня на Благодарността, съобщава наскоро той в епизод от подкаста Reimagining Retail. В онази година, както се и очаквало, има скок в продажбите за Черния петък.

След края на уикенда обаче също има скок на продажбите, макар и по-малък.

"Гледахме данни за понеделника и онлайн търговията светеше като коледна елха," казва Хес. "Тогава разбрахме, че сме се натъкнали на доста сериозна промяна в потребителското поведение." 

Тази промяна е забелязана от анализатори, като Хес, но Кибер понеделникът днес нямаше да е това, което е, без усилията на търговците на дребно.

Историята за произхода на Кибер понеделника е пример за това как находчивият маркетинг може да превърне откритие в данните за онлайн продажбите в събитие, което в момента генерира продажби за милиарди долари.

Потребителите решават да пазаруват въз основа на това кога имат най-добра интернет връзка 

През 2002 г. за пазаруването онлайн е необходим високоскоростен интернет, с какъвто тогава разполагат по-малко от 10% от населението на САЩ. Много потребители отлагат първите си онлайн покупки за празничния сезон за понеделника след Деня на благодарността, когато отидат на работа, което води до ръст в онлайн продажбите при водещите онлайн търговци по онова време, като Amazon и eBay.

"Опитайте вие да пазарувате с 56 kbit-a dial-up интернет," казва Хес, визирайки домашния интернет, с който разполагат много американци по онова време. "Като отидете на работа и седнете на бюрото си обаче, много от тези предизвикателства изчезват."

Този феномен привлича внимание, както и цитат от Хес в пресата през онази година. Този ден също така има най-различни имена отначало. Самият Хес и Comscore първоначално го наричат "Черен понеделник".

Чак през 2005 г. обаче денят е определен като "Кибер понеделник" от Националната федерация на търговците на дребно в САЩ (NRF).

Тогава онлайн подразделението на NRF - shop.org, пуска прессъобщение през ноември, в което се казва, че "Кибер понеделникът бързо се превръща в един от най-големите дни за пазаруване за годината."

"На Кибер понеделника потребителите сърфират в интернет за подаръци за празниците и пазаруват онлайн," казва Скот Силвърман, който тогава е изпълнителен директор на Shop.org. 

Това събужда огромен интерес сред търговци, журналисти, анализатори. На следващата година търговците на дребно започват да говорят в промоциите си за Кибер понеделник.

Въпреки по-слабия ръст, Кибер понеделникът ще бъде най-големият ден за пазаруване в САЩ и тази година

Продажбите на Кибер понеделника нарастват през 2008 и 2009 г., тъй като Голямата рецесия принуждава потребителите да търсят по-изгодни сделки за празниците.

През 2010 г. денят изпреварва Черния петък по продажби, според Insider Intelligence. Така в рамките на пет години Кибер понеделникът се превръща в най-големия ден за пазаруване по време на празничния сезон.

Кибер понеделникът запазва тази титла и до днес, въпреки че привлича по-малко потребители, в сравнение с Черния петък. През 2019 г., например, 93.2 милиона души в САЩ са купили нещо на Черния петък, докато 83.3 милиона души са пазарували на Кибер понеделника, според дани на NRF.

През 2022 г. ръстът на продажбите по време на Черния петък се очаква да се забави, в сравнение с предходните години. 

От Insider Intelligence прогнозират 3% ръст на продажбите на Кибер понеделника през 2022 г. Това е доста по-малко, в сравнение с предходните години, когато продажбите нарастват с между 20% и 30%. 

Въпреки това на Кибер понеделника се очакват продажби в размер на около 11.8 млрд. долара - повече от очаканите 9.8 млрд. долара на Черния петък, според Insider Intelligence.

През 2002 г. Кибер понеделникът, който все още не носи това име, генерира 250 млн. долара продажби.