Доминацията на Red Bull Racing във Формула 1 тази година е довела до директна продажба на повече енергийни напитки, обяви пред CNBC главният изпълнителен директор на компанията Крисчън Хорнър.

“Има стара поговорка – спечели в неделя и продавай в понеделник. Точно това е, което правим за бранда Red Bull, рекламираме продукта по време на 23 състезателни уикенда.

Ние сме най-голямото маркетингово въздействие, което компанията получава“, допълни той в интервю за документалния филм The Inside Track: The Business of Formula 1, който ще дебютира по екраните рано сутринта в петък българско време.

Тимът на Red Bull, който е подкрепен от Oracle като основен спонсор, е спечелил 19 от проведените до момента 20 състезания. Световният шампион Макс Верстапен е завоювал 17 от тези победи, а съотборникът му Серхио Перес има две.

Верстапен вече си осигури трета шампионска титла, след като спечели 17-о си състезание в Катар. Тимът на Red Bull, от своя страна, си осигури титлата при конструкторите уикенд преди това, в Япония. Този уикенд Формула 1 ще се проведе в Лас Вегас, а в края на месеца – в Абу Даби.

От Red Bull отказаха да оповестят данни за продажбите си, но говорител на компанията каза, че сериозно повишение се отчита именно на пазарите, в които са се провеждали състезания. 

Red Bull е втората най-популярна енергийна напитка в света. Данни на Euromonitor International сочат, че тя има 13% пазарен дял, изпреварена единствено от Monster, която държи 16.4% от световния пазар.

Делът на Red Bull обаче се е понижил от 13.5% към 2021 г. на 13% през настоящата заради навлизането на нови играчи на пазара.