Инвестиционната компания на Уорън Бъфет – Berkshire Hathaway, се очаква да получи над 6 млрд. долара дивиденти през следващата година, като голяма част от сумата ще дойде от три компании.

Bank of America Corp

Berkshire притежава 13% от капитала на банката, като по последни данни тази инвестиция се оценява на 30.5 млрд. долара. Очаква се през следващата година Bank of America да плати около 991.5 млн. долара дивидент на инвестиционната компания на Бъфет.

Occidental Petroleum Corp

През 2023 г. Occidental не само влезе в топ 10 на портфолиото на Berkshire, но вече е една от седемте компании, в които Бъфет е вложил повече от 10 млрд. долара. По последни данни той притежава 25.9% от петролния гигант, а през август получи разрешение да придобие до 50% от компанията.

Ако делът на Бъфет остане без промяна, компанията му ще получи 964 млн. долара, включително и дивидента от привилегированите акции.

Тези книжа Бъфет получава през 2019 г., когато инвестира 10 млрд. долара в привилегировани акции с дивидентна доходност от 8%. С парите на Бъфет Occidental Petroleum финансира част сделката по придобиването на Anadarko.

Apple

В най-скъпата компания в света са инвестирани над 48% от вложенията на Berkshire Hathaway. Инвестицията днес се оценява на 173 млрд. долара.

Apple е популярна сред инвеститорите заради големите си обратни изкупувания и редовното разпределение на дивидент. Те ще донесат поне 879 млн. долара на Бъфет през следващата година.