Любимият пазарен индикатор на Уорън Бъфет свети в червено, което означава, че щатските акции са надценени и има опасност от понижения, пише Business Insider.

Индикаторът се повиши до 171% в края на миналата седмица.

Великият инвеститор посочи в материал на Fortune от 2001 г., че акциите са правилно оценени при съотношение от 100%, а когато той е около 70-80%, е добре да инвестираме в акции.

При положение, че той е около нива от 200%, то инвестирането може да се сравни с „игра с огъня“.

Познат още в инвестиционните следи като „индикатора на Бъфет“, той показва съотношението между пазарната капитализация на всички публични компании в САЩ и БВП на страната. Или иначе казано, инвеститорите взимат пазарната оценка на всички публични компании и я сравняват с размера на националната икономика. 

Според Оракула от Омаха, както често наричат Бъфет, това е най-добрият индикатор за оценка на акциите.

Индексът Wilshire 5000 Total Market се е повишил с 22% тази година, с което пазарната оценка на публичните компании вече е 46.32 трилиона долара, което е най-високата стойност от 2022 г. насам. Ръстът идва най-вече от нарастването при S&P 500 с 19%, както и на повишението от 37% на Nasdaq, заради насочването на инвеститорите към компании, залагащи на изкуствения интелект (AI) и надеждите за "меко приземяване" на икономиката, вместо изпадането ѝ в рецесия.

През второто тримесечие на годината, БВП на САЩ нарасна до 26.84 трилиона долара, което означава, че индикаторът на Бъфет е на ниво от 171%.

През миналата година той се повиши до 210% през януари, преди да слезе под 150% към септември.