Супермаркети в Испания, която е най-големият производител на зехтин в света, заключват с катинари бутилките с популярния продукт - на фона на нарастващите цените и зачестяващите кражби.

Цената на еднолитровите бутилки със зехтин достигна 14.5 евро в някои супермаркети, което го нареди сред продуктите, на които търговците на дребно поставят защитни етикети срещу кражба, както при алкохолните напитки, козметиката и домакинските уреди.

"Отчитаме сериозен ръст в кражбите от магазините," казва пред Reuters Рубен Наваро, главен изпълнителен директор на веригата супермаркети Tu Super, която разполага с 30 магазина в Андалусия. "Зехтинът се превърна в идеалния продукт за кражба."

Цените на зехтина, които вече официално са около 8 евро на литър, скочиха със 150% за последните две години в Испания, след като сушата в южните райони на страната се отрази на реколтата от маслини. Организирани престъпни групи крадат зехтина с цел препродажба, казва Наваро.

От септември Tu Super поставя вериги около петлитровите бутилки със зехтин и ги заключва за рафтовете с цел предотвратяване на кражби. "Това е налудничава крайна мярка, но има ефект," казва Наваро.

Tu Super не е единствената верига, която затяга мерките за сигурност. В някои магазини от веригите Carrefour и Auchan в Мадрид на еднолитровите бутилки се поставят етикети против кражба, които трябва да бъдат премахвани от служителите при покупка.

Испанската компания STC, която предоставя решения срещу кражби на търговците на дребно, отчита дванадесетократно увеличение на поръчки през това лято от страна на супермаркети за устройства за защита на бутилки със зехтин, казва пред Reuters управляващият партньор Салвадор Канонес.

Испанската полиция е разкрила кражби на зехтин от заводи, а през октомври двама души бяха арестувани, като част от разследване за кражбата на 56 тона зехтин extra virgin.

Семействата в Испания обикновено купуват зехтин на едро за готвене. Те са сред най-големите потребители на зехтин в света, но вече значително са намалили консумацията. Продажбите на зехтин extra virgin падат със 17% в 12-те месеца до септември, според NielsenIQ.

И докато при кражбите на маслини и зехтин се наблюдава особен ръст, предприеманите от супермаркетите мерки отразяват една по-обща тенденция.

От водещата бизнес организация в Испания CEOE обявиха, че има 30% увеличение на многократните кражби при търговците на дребно през 2022 г. и още 12% през 2023 г. В Испания кражбата на артикули на стойност под 400 евро не се наказват, освен ако деянието не се повтори.

Наваро казва, че крадците се възползват от по-малкия брой служители в магазините, а кражбите допринасят за увеличение на недостига на работна ръка. "Нашите собствени служители живеят в страх след кражбите, като някои от тях дори напускат работа," допълва той.