Цените на зехтина скочиха до нови рекордни нива, след като сушата в основни страни производителки ограничи предлагането, а това доведе и до кражби на растителното олио.

Глобалните цени на зехтина нараснаха до 8 900 долара за тон през септември вследствие на “изключително сухото време” в Средиземноморието, се казва в публикуван наскоро доклад на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Средната цена за август вече беше със 130% по-висока, в сравнение с предходната година и “не показваше признаци на отслабване,” казват от USDA.

Испания, която е най-големият производител и износител на зехтин в света, се бори със сериозна суша от месеци. Страната също така преживя третото си най-горещо лято, като средната лятна температура беше с 1.3°C по-висока от обичайното, според държавната метеорологична служба.

По данни на компанията за проучвания на пазара на суровини Mintec, производството на зехтин в Испания е паднало през последния сезон до около 610 000 тона. Спадът е от над 50%, в сравнение с произвежданите обикновено между 1.3 и 1.5 млн. тона.

“Ситуацията се усложнява и от опасенията относно намалялото производство и в други основни страни производителки на зехтин в Европа, в това число Италия и Гърция, където сухото време преобладава,” казва пред CNBC анализаторът в Mintec Кайл Холанд.

Гърция и Италия са вторият и третият най-големи производители на зехтин, според Международния съвет по зехтина - междуправителствена организация, чийто членове съставляват над 98% от производството на зехтин в световен мащаб.

Цените на зехтина в Андалусия скочиха до 8.45 евро за килограм през септември, показва бенчмарк индексът на Mintec. Това е “най-високата цена, отчитана някога за испански зехтин” въз основа на данните на компанията, които се простират 20-30 г. назад, представляваша скок на годишна база със 111%.

Покачващите се цени на зехтина, който понякога е наричан “течно злато,” доведоха и до кражби.

Около 50 000 литра зехтин extra virgin в една от маслобойните в Испания Marin Serrano El Lagar бяха откраднати в ранните часове на 30 август. Това е зехтин на стойност над 420 000 долара. Извършителите не са открити засега и няма арести.

При друга кражба, осъществена малко преди това, крадци си тръгват с 6 000 литра зехтин extra virgin на стойност 50 000 евро от маслобойната Terraverne, информира испанския вестник El Munco. По време на обира са откраднати компютри, маси, вентилатори и столове.

Засега не се виждат признаци за подобряване на ситуацията. Холанд от Mintec предупреждава, че ако запасите от зехтин продължават да намаляват заради сушата, предлагането може да бъде изчерпано преди октомври, когато обикновено идва новата реколта.

“Нещата се усложняват допълнително от решението на Турция да спре временно износа на зехтин на едро,” казва анализаторът. “То влоши положението с вече ограничените количества в Испания.”

Турция, която също е значим производител на зехтин, спря износа на едро до 1 ноември в резултат на скока на цените в световен мащаб.