Атина се превърна в един от най-горещите европейски жилищни пазари, сочат данни от индекса на Bloomberg City Tracker.

Цените на имотите в гръцката столица са нараснали с 12.2% за последните 12 месеца - тройно на повишението, отчетено в Стокхолм и на фона на спадове в други европейски градове, като например Париж.

Ръстът на цените на имотите в Атина е стимулиран от дългото и бавно излизане на Гърция от дълговата криза.

Стотици хиляди домове в гръцката столица все още са обект на съдебни дела, което изтънява предлагането и вдига цените по-бързо, отколкото в който и да е друг основен европейски град.

За ръста на цените допринася и програмата „Златна виза“, позволяваща на чуждестранни граждани да придобият имот до определена стойност, с което да си осигурят постоянно пребиваване в държава от ЕС.

Долната граница за Атина, Солун, както и за островите Санторини и Миконос, е 500 хил. евро, а за останалите части на страната – 250 хил. евро.

Дълговата криза в Гърция остави кредиторите с лоши заеми за 107 млрд. евро. Оттогава банките в страната продават задълженията, много от които са обезпечени с имоти, служещи като залог срещу неплатените вноски от страна на кредитополучателите.

В даден бъдещ момент тези имоти могат да излязат на пазара, но дотогава предлагането остава слабо.

„Няма имоти на пазара“, казва президентът на имотната асоциация на Атина-Атика Лефтерис Потамианос, който допълва, че повишението на цените идва и от слабото предлагане, и вследствие на високия интерес към програмата „Златна виза“.

Отделно от това, гръцката икономика се очаква да се представи по-добре от останалите в ЕС, което повишава и покупателната способност на населението.

Прогнозата

Цените на имотите в Гърция се очаква да продължат да растат и в следващите месеци и години. Според доклад на централната банка от миналия месец, интересът към покупка на жилища от чужбина в краткосрочен план се очаква да остане висок.

Ръстът на цените обаче не е само в Атина. Според последните данни от националната статистика, повишения има и при ваканционните домове, като цените на имотите, разположени на Цикладските острови, са на най-високите си нива от поне 10 години.

Най-сериозно повишение се отчита в Миконос и Санторини, които привличат ежегодно хиляди платежоспособни туристи. 

Въпреки повишението в последната година, средните цени на имотите в Атина остават най-ниски (2 579 евро/кв. м) от деветте пазара, разглеждани от Bloomberg.

Големите пазари

През последните 12 месеца повишения има и в Стокхолм (+4.2%), Мадрид (+3.8%), Милано (+3.7%), както и в Цюрих, и във Виена, където цените нарастват с по 2.9 на сто.

Спад към октомври на годишна база се наблюдава в Лондон (-1.2%), Берлин (-2.8%) и Париж (-4%). Ръст на цените има в Лондон, Мадрид, Милано и Атина.

Само в два от градовете имотите са на цени от над 10 хил. евро/кв. м. Това са Цюрих и Париж, докато в Лондон те струват малко над 8 500 евро/кв. м, което е с около 1 000 евро/кв. м по-скъпо от Виена.