В спорт, където целта е да се постигне възможно най-нисък резултат, едно голф игрище в Северен Уелс отбелязва рекорд.

Затегнете миньорската си каска и се потопете на 160 метра под земята в излязлата от експлоатация шистова мина Llechwedd, където се намира най-дълбокото подземно игрище за мини голф в света.

На 160 метра под земята

Открита през 1846 г., мината процъфтява по време на Индустриалната революция, когато работна сила от 17 000 души извлича половин милион тона шисти годишно за износ по целия свят. Днес съществуват само надземни кариери, но на мястото все още кипи бурна дейност.

Управлявана от компанията за приключенски дейности на открито Zip World, мината се е превърнала в рай за търсачите на силни усещания.

Забравете количките за голф - играчите трябва да се качат на най-стръмната въжена линия в Европа, за да стигнат до първата дупка, спускайки се на 160 метра в дълбините.

Но няма нужда от фенерчета. Неоновото осветление струи от стените на пещерата, къпейки четириетажното игрище в блясъка на дъгата. Същото обаче не може да се каже за топлината - подземните температури падат до седем градуса по Целзий.

Играчите трябва да се ориентират сред стари инструменти и оборудване за копаене, разпръснати като препятствия в 18-те дупки, преди експлозивния финал.

След последния удар в миниатюрна минна шахта, голфърите натискат лост за детонация, задействайки светлинно шоу, което имитира контролираните експлозии, които миньорите използвали, за да взривят скалата в търсене на шисти.

Отворено през юли 2022 г., това не е единственото подземно голф игрище в света, но категорично е най-дълбокото.

Ahlgrim Acres в Илинойс може да се похвали с игрище с девет дупки на около 6 метра под земята, чиято относително скромна дълбочина се компенсира от уникалността на рамположения над него напълно работещ погребален дом.

По-близо до рекорда на Llechwedd е солната мина Turda в Румъния, която предлага мини голф с шест дупки на 120 метра в трансилванската почва. Тя разполага още с амфитеатър със 180 места, две писти за боулинг, спортно игрище и дори разходка с лодка по езеро в мина.

Солната мина в Румъния, която има подземно езеро, панаир и музей

Повече от мини голф

Но мините Llechwedd предлагат повече от мини голф. Bounce Below е 930-метров батутен комплекс, окачен на мрежа на 55 метра над пода на пещера, два пъти по-голяма от катедралата Сейнт Пол.

Пързалките и рампите свързват трите нива на мрежата, за да създадат усещане за пружиниращи змии и стълби, а мрежести стени предотвратят падането в бездната.

Подземно трасе за преминаване – с 13 въжени линии – дава на търсачите на силни усещания по-вълнуващо изживяване, докато тези, които желаят да научат повече за историята на мината, могат да се впуснат в нея на обиколка с екскурзовод.

Ескурзията хвърля светлина върху производството на шисти и… сирене. Разработен от уелската кооперация South Caernarfon Creameries, чедърът се изпраща на 152 метра в мината, за да зрее три месеца, преди да бъде пакетиран и продаден.

Обратно над земята, авантюристите могат да се изправят срещу Titan - първата в Европа въжена линия, която позволява на до четирима състезатели да мерят сили в полет над кариерата и околните планини, издигайки се над 746 метра със скорости до 114 километра в час.