Сините дупки са мистериозна характеристика на световния океан. Те представляват масивни подводни дупки, често достигащи височината на небостъргачи.

Образували се през последните ледникови епохи, сините дупки се разглеждат като „екологични горещи точки“ с изобилие от растителен и животински свят.

А горещата новина от последните дни е откриването на втората по големина синя дупка в света, разположена в залива Четумал край бреговете на Мексико.

Известна като Taam Ja', което означава "дълбока вода" на езика на маите, тя достига обща дълбочина от 274.4 метра - приблизително колкото Williams Tower в Хюстън, посочва Daily Mail.

Най-дълбоката синя дупка в света се намира край бреговете на Китай, като се спуска на цели 300.89 метра дълбочина.

Вземането на проби и проучването на новооткритата синя дупка са проведени през септември 2021 г., но едва сега изследователите разкриват съществуването й в рамките на ново проучване.

„Събраната информация разкрива максимална регистрирана дълбочина от 274.4 метра под морското равнище“, посочват от екипа, базиран в Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR) - изследователски център в Мексико.

Това прави Taam ja’ втората известна на човечеството най-дълбока синя дупка в света. Произходът и геоложката й еволюция ще бъдат обект на допълнително проучване.

Според щатската Национална администрация за океаните и атмосферата, сините дупки са подобни на дупките на сушата, с изключение на това, че са пълни с вода, така че корабите могат да преминават над тях.

Те са разнообразни биологични общности, пълни с морски живот, включително корали, гъби, мекотели, морски костенурки, акули и много други.

За тях обаче се знае малко поради липсата на достъп. Те са популярни сред дълбоководните гмуркачи, въпреки че опитите да се прекосят може да се окажат фатални.

Според мексиканския екип от изследователи, проучването на това конкретно място е направено на базата на сведения от рибари. В съществуващата научна литература няма препратки към сини дупки в залива Четумал.

Екипът използва ехосондиране, за да определи колко е дълбока дупката, като изследователите се гмуркат в по-горните й слоеве.

Taam ja" има "почти кръгла форма" на повърхността си и стръмни страни с наклон от повече от 80 градуса, които образуват "голяма конична структура", казват учените. Стените на синята дупка са покрити с фин зърнест слой и биофилм от кафяви водорасли.

Явлението се намира близо до бреговете на Мексико и Белиз, като се очаква откриването му да доведе до ръст на местните и чуждестранни посетители.

„В момента местното население не знае за съществуването на синята дупка“, заключават учените в статия, публикувана в списание Frontiers in Marine Science.

Най-дълбоката синя дупка в света, открита през 2016 г., се намира в Южнокитайско море и е наречена Драконовата дупка, или Longdong. Със своите 300.89 метра, тя е със само около девет метра по-малка дължина от небостъргача The Shard в Лондон.

Преди откриването й за най-дълбоката синя дупка в света се смята Синята дупка на Дийн на Бахамите, която е дълбока 202 метра.

Междувременно, Великата синя дупка край бреговете на Белиз в Централна Америка – описвана като едно от най-добрите места за гмуркане в света от френския изследовател Жак Кусто, е дълбока 120 метра.

За съжаление, сините дупки в исторически план са използвани за изхвърляне на боклук на Бахамските острови, което води до сериозно замърсяване.

Екип от изследователи и милиардерът Ричард Брансън се спускат в дълбините на Великата синя дупка през 2018 г. Те откриват пластмасови бутилки на дъното й, както и „гробище“ от раковини, създадено от хиляди миди, падащи в пропастта.

Зейналата паст е пълна и със сероводород – миришещ безцветен газ, който е токсичен, запалим и силно корозивен. В най-дълбоките й кътчета изобщо няма кислород.