Някои градове в Европа са толкова претъпкани с посетители, че са абсолютна илюстрация на новия феномен „свръхтуризъм“. В Барселона и Венеция - сред най-засегнатите от тълпите, дори бяха въведени такси, които целят да се намали броят на туристите през пиковите периоди.

Нискотарифните авиокомпании и круизните кораби са обявени за основни виновници за свръхтуризма в популярните европейски дестинации.

Все пак има начин да избегнете тълпите – посетете ги извън сезона, между Коледа и Великден, когато полетите и хотелите са по-евтини. Daily Mail дава няколко идеи за пътуване през ниския сезон до популярни европейски дестинации.

Флоренция без тълпи

Pixabay

Флоренция въведе глоби за хранене на четирите централни улици в града - ход, който цели да намали задръстванията.

Опашките през зимата за галерия Уфици с нейните ренесансови шедьоври са наистина кратки. Входът също е по-нисък от 10 ноември до 20 декември и от 10 януари до 20 февруари (12 евро, а не 26 евро). По-спокойно е и в Дуомо - грандиозната катедрала на града.

Топла Севиля

Pixabay

Температурите в столицата на Андалусия достигат 21 градуса през ноември и 22 градуса през март. Насладете се на брилянтните тапас барове в града близо до огромната готическа катедрала без летни тълпи.

Атракциите, включително катедралата (където се намира гробницата на Христофор Колумб), мавританският дворец Алказар, фламенко представленията и неомавританският площад Plaza de Espana са много по-лесни за разглеждане на спокойствие.

Тиха Барселона

Pixabay

Барселона, с население от 1.6 милиона, може да привлече повече от 20 милиона туристи годишно - главно от юни до септември.

Отидете през зимата, за да се насладите на Ramblas (главната улица), Basílica de la Sagrada Família (грандиозната катедрала на Антони Гауди) и Parc Guell, без да се налага да чакате.

Празна Венеция

Pixabay

Властите във Венеция одобриха пробен период с такса от 5 евро за еднодневни посетители през следващото лято, в опит да намалят броя на туристите. Големите круизни кораби вече са забранени в града.

Венеция привлича цели 13 милиона туристи и разполага с 49 693 туристически легла, в сравнение с едва 49 308 за жителите й.

През зимата е великолепно тихо край каналите близо до площад Сан Марко и моста Риалто - и лесно можете да резервирате гондола.

Зимен Дубровник

Pixabay

Когато пристигнат круизните кораби, туристите в Дубровник водят двубои за пространство. През зимата обаче тук е особено красиво - чудесно време да се разходите по старите бойници, гледащи към бурното море. Вземете лифта до планината с изглед към града без обичайното дълго чакане.

Спокоен Рим

Pixabay

Пренаселеността около известните Испански стълби в Рим е толкова ужасна, че градските власти въведоха глоби от 250 евро за сядане на тях.

В разгара на лятото дългите опашки за Колизеума и Ватикана се превърнаха в норма, докато посетителите са нащрек за джебчии в рояците около фонтана ди Треви.

Отидете през зимата, за да видите италианската столица в нейния най-спокоен вид.

Амстердам без задръствания

Pixabay

Свръхтуризмът в популярния „парти град“ е огромен проблем - с повече от 20 милиона посетители годишно и население от 800 000 души, това означава, че 25 туристи се падат на местен жител.

Насрочете пътуването си извън пиковите периоди и каналите и музеите могат да бъдат приятно спокойни, особено обикновено задръстеният Rijksmuseum.

Заснежен Брюж

Повече от осем милиона летовници посещават всяка година Брюж, докато населението му е от едва 119 000 души.

Местните власти насърчават посетителите да избягват най-натоварените летни месеци. Друг плюс е, че Брюж изглежда прекрасно, когато вали сняг и каналите му са замръзнали.

Валс във Виена

Pixabay.com

Насладете се на столицата на Австрия далеч от летните тълпи с нейните сънливи кафенета, сервиращи Sachertorte (богата шоколадова торта) и силно кафе, както и на спокойните малки барове, предлагащи греяно вино, местна бира и шнапс.

Катедралата Свети Стефан, дворецът Белведере, дворецът Хофбург и гигантското виенско колело в парка Пратер са блажено тихи извън сезона.

Париж без опашки

Unsplash

Атракции, като Лувъра, Айфеловата кула и Монмартър, са ключови забележителности във френската столица, която всяка година се посещава от около 37 милиона туристи. През зимата е много по-спокойно и поносимо.

Дъблин на спокойствие

Вижте Guinness Storehouse, Book Of Kells в Trinity College (копие на Евангелията от 9-и век) и Дъблинския замък без летните тълпи. Отидете извън сезона и се насладете на спокойната атмосфера по Grafton Street или около St Stephen’s Green.

Параден Порто

Порто започва да съперничи на Лисабон по популярност със своя старинен град с изглед към река Дуро. През зимата обаче е тихо, а емблематичният мост Dom Luis I е почти празен. Липсват тълпи и в заведенията за портвайн.

Древна Атина

Pixabay

Посетителите на Акропола бяха ограничени до 20 000 на ден тази година в схема, която вероятно ще бъде продължена и през 2024 г. Преди това те надхвърляха 23 000 на ден, причинявайки неприятна пренаселеност. През зимата можете да разгледате забележителностите на Атина на спокойствие.