Продажбите на смартфони в световен мащаб нарастват през октомври, след като преди това отчитаха понижение на годишна база в 27 поредни месеца. Повишението се дължи на възстановяването на развиващите се пазари, сочат данни на Counterpoint Research.

Обемите на продажби на дребно нарастват с 5% на годишна база през октомври, според същия доклад.

“Ръстът се оглавява от развиващите се пазари на фона на продължителното възстановяване в Близкия Изток и Африка, завръщането на Huawei в Китай и началото на празничния сезон в Индия,” казват от компанията.

Възстановяването на развитите пазари, където насищането на пазара на смартфони е по-голямо, протича по-бавно.

Huawei отчита най-голям ръст на продажбите в Китай сред производителите на смартфони, след като компанията пусна модела Mate 60 Pro през септември, който предизвика значителен потребителски интерес заради усъвършенствания си процесор.

През октомври също така бяха отчетени най-големите месечни продажби на смартфони от януари 2022 г., се посочва в доклада. Излизането на iPhone 15 в края на септември също е подпомогнало продажбите на смартфони.

“Смартфонът беше пуснат на пазара седмица по-късно, в сравнение с предходната година, което означава, че пълният ефект от продажбите на новия iPhone е усетен през октомври,” казват от Counterpoint Research.

Продажбите на смартфони в световен мащаб бяха засегнати от недостига на компоненти, натрупването на стокови запаси и по-дългите цикли на подмяна.

“Тези проблеми бяха задълбочени от несигурната макроикономическа среда и в резултат на това глобалните продажби на смартфони отчитаха спад на годишна база във всеки месец от повече от 2 години,” казват от Counterpoint Research.

През миналия месец изследователската компания Canalys обяви, че спадът в продажбите на смартфони се забавя, като доставките за третото тримесечие се понижават само с 1%, в сравнение с 10% спад в предходното тримесечие.

“Нарастващото търсене на нови предложение на развиващите се пазари движи напред марки и търговски канали с наближаването на празничния сезон,” казва Саням Чаурасия, старши анализатор в Canalys.

Южнокорейският производител Samsung продължава да е лидер в продажбите на смартфони през третото тримесечие с 20% дял от пазара, според данните на Counterpoint Research data.

Apple заема второто място с 16% дял от продажбите, следвана от китайските марки Xiaomi (12%), Oppo (10%) и Vivo (8%).

От Counterpoint Research очакват глобалният пазар на смартфони да продължи да расте и през четвъртото тримесечие.

“След силния растеж от октомври, очакваме пазарът да отчете ръст на годишна база и за четвъртото тримесечие, с което ще тръгне по пътя на постепенното възстановяване в идните месеци,” казват от компанията.