Доставките на смартфони в световен мащаб са на път да отчетат най-лошата си година от десетилетие, се посочва в доклад на Counterpoint Research.

Върху пазара, като цяло, оказва влияние спадът в доставките в двете най-големите икономики – САЩ и Китай.

Всичко това обаче може да се окаже положителна новина за Apple, която е възможно да излезе на челно място по доставени смартфони за годината.

От CNBC уточняват, че доставките не са равни на продажбите, като представляват устройствата, които производителите изпращат на своите партньори за търговия на дребно.

Прогнозните данни на Counterpoint Research сочат, че през 2023 г. доставките на смартфони в световен мащаб ще намалеят с 6%, до 1.15 млрд. броя.

Понижението в голяма степен идва от по-ниските доставки на смартфони в Китай. Страната отчиташе по средно 450 млн. продадени смартфона на година, но за 2023 г. този показател ще се свие до 270 млн. броя.

Разочароващи резултати се очакват и от Северна Америка, където продажбите на смартфони се очаква да се забавят с двуцифрен процент за годината. 

„Положителен ръст се очаква през 2023 г. от Азия“, прогнозират от Counterpoint.

Премиум пазара на смартфони, в който се включват най-скъпите устройства, за момента остава устойчив на понижението, констатират още експертите.

От всичко това може да се възползва най-скъпата компания в света. Apple се очаква да пусне своя нов модел iPhone 15 през септември, както и да предложи с отстъпки по-старите си модели телефони.

„Ще наблюдаваме с интерес четвъртото тримесечие на годината, защото iPhone 15 ще е чудесна възможност за Apple да увеличи дела си при премиум телефоните“, посочват от Counterpoint Research.

От компанията очакват силни продажби на новия iPhone в Азия, където потребителите са склонни да плащат по-високи цени за смартфони.

Голяма е вероятността Apple да заема челно място по брой на годишните доставки в края на 2023 г. Към полугодието начело по този показател е Samsung.

“Основната причина за това ще са откритите нови физически магазини в редица азиатски държави, сред които и Индия“, посочват авторите на проучването.