Не отне много време на бившия крипто-милиардер Сам Банкман-Фрийд да се запознае с икономическата система на затвора в Ню Йорк.

През последните седмици той на няколко пъти е разменял хранителни продукти срещу услуги, сочи информация на Wall Street Journal. Това се случва месеци, преди Сам Банкман-Фрийд да научи окончателната си присъда по седем обвинения, сред които измама и пране на пари.

Според изданието, в една от последните си услуги той е платил за подстригване с пакетирана скумрия, която често се ползва като пари в затворите.

В последните 10 години Сам Банкман-Фрийд се занимава с търговия с ценни книжа и криптовалути. През 2013 г. той кара своя първи стаж в Jane Street Capital. 

Четири години по-късно съосновава компанията за търговия с криптовалути Alameda Research. Година по-късно измисля начин да прави арбитраж с биткойни между щатските и японските пазари.

Рибата, наричана от затворниците също и „мак“, е основно разменно средство в федералните затвори от 2004 г. насам, след забраната на цигарите.

Бившият адвокат Лари Левин, който излежаваше присъдата си в затвор в Калифорния, прие тази форма на плащане от други затворници, които представлява, след което използваше рибата, за да плати за подстригване и лъскане на обувки.

Тенденцията стана толкова популярен, че доставчикът на риба за затвора обяви, че е налице повишено търсене на продукцията.

Зад този тренд има и икономическа логика, тъй като продукти, като храни (най-вече скумрия и риба тон) и марки с тяхната постоянна стойност, могат да се ползват като разменно средства.

Сам Банкман-Фрийд е в затвора, като се очаква в края на март 2024 г. да научи присъдата си. Той може да получи до 110 години затвор, което ще е и най-дългата присъда, давана на бивш милиардер.