Германският производител на летящи таксита Lilium е получил одобрение от регулаторните органи за проектирането и експлоатацията в Европа на своите летателни апарати с вертикално излитане и кацане.

Lilium e получила лиценз със специални условия от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), който ѝ позволява да проектира и произвежда своите летатeлни апарати, без за индустрията все още да има договорени и въведени официални правила.

Одобрението на практика представлява “лиценз за работа” за компанията, заяви главният технологичен директор на Lilium Алистър Макинтош.

“Получаването на одобрение за проектантска организация от EASA ни мотивира още повече по пътя ни към комерсиализирането на революционния Lilium Jet,” заяви Макинтош.

Люк Титгат, изпълняващ дейността изпълнителен директор на европейската агенция, заяви, че тя “задава правилните правила за дейността и се грижи за екологичните елементи, в това число и шума, докато, разбира се, гарантира спазването на високи стандарти на безопасност.”

“В същото време, внимаваме да не създаваме пречки за навлизането на този нов пазар и работим в партньорство с Lilium с оглед на предизвикателните срокове.

Бих искал да поздравя Lilium за получаването на Одобрение за дизайнерска организация, което е крачка напред за европейската авиационна дейност,” допълва той.

Това е ключово постижение за индустрията, която работи от няколко години, за да подготви подобни превозни средства за търговска употреба.

В последните години технолози и рискови капиталисти инвестираха милиарди долари в бизнес начинания, които имат за цел да произведат летящи таксита, като на този етап все още няма много осезаеми успехи.

В случая с Lilium, нейните превозни средства са насочени повече към вътрешните междуградски пътувания, отколкото между отделни държави.

Lilium Jet използва множество малки витла, задвижвани от електромотори, за да осигуряват подемна сила при излитания и кацания, както и тяга по време на полет.

Когато бъде готов за търговски полети, Lilium Jet ще може да изминава 300 км за час с едно зареждане, което се равнява на пътуване между Лондон и Манчестър в Англия.

Lilium, която е основана през 2015 г. от четирима приятели от Техническия университет в Мюнхен, си е поставила за цел да започне да предлага търговски поети до 2025 г.

Компанията е изправена пред сериозна конкуренция от страна на големите играчи в аерокосмическата индустрия Boeing и Airbus, както и от страна на германския стартъп Volocopter, който също работи по въздушно такси с вертикално излитане и кацане.