По-късно днес се очаква да бъде осъществен първият трансатлантически полет, използващ изцяло устойчиво гориво.

Излитането е в 13:30 часа българско време от лондонското летище Хийтроу, като крайната дестинация е летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк, а полетът ще бъде осъществен от Virgin Atlantic.

Авиокомпаниите гледат на полета, който се осъществява с правителствено финансиране, като на демонстрация на това, че по-зеленият начин на летене е възможен.

Липсата на предлагане обаче остава предизвикателство, като ще са необходими други технологии за постигането на целите относно емисиите.

Така наречените устойчиви авиационни горива (SAF) могат да се произвеждат от различни ресурси, в това число растителни култури, домакински отпадъци и масла за готвене.

За този полет самолетът Boeing 787 ще бъде зареден с 50 тона SAF. Използвани са два типа горива, като 88% от тях са извлечени от мазнини, а останалите от производството на царевица в САЩ.

След направени тестове и анализи, полетът беше одобрен от британския въздушен регулатор по-рано през месеца. В проекта участват редица компании, в това число производителят на самолетни двигатели Rolls-Royce и енергийният гигант BP.

Авиационната индустрия е считана за особено трудна за декарбонизиране, но шефове на авиокомпании гледат на SAF като на най-ефективния начин за понижаването на нетните емисии до нулата.

Самолетите продължават да отделят въглерод, когато използват SAF, но от индустрията твърдят, че "емисиите по време на жизнения цикъл" на тези горива може да бъдат с до 70% по-ниски.

SAF вече се използват в малки количества, смесени с конвенционалното реактивно гориво, но допринасят с по-малко от 0.1% към авиационните горива, потребявани в световен мащаб.

В момента те струват повече от керосина, а от тях се произвеждат относително малко. Самолетите обикновено имат право да използват само до 50% при смесването.

Авиокомпаниите гледат на първия презокеански полет, използващ 100% SAF, като на значително постижение. Експерти обаче твърдят, че тези горива не са универсалното решение на проблема.

"Не можем да произвеждаме по-голяма част от количествата горива, от които имаме нужда, по този начин, защото просто не разполагаме със суровините.

Дори и да разполагахме, тези горива не са истински горива с 'нетни нулеви емисии'", казва доктор Ги Гратон, доцент по авиация и околна среда в университета Кранфийлд.

Според него, на увеличаващата се употреба на SAF трябва да се гледа като на "стъпка към бъдещите технологии с наистина нетни нулеви емисии".

"Това може да са e-горивата (които се произвеждат с уловен от атмосферата въглероден диоксид или въглероден оксид и водород), може да е водородът, може да са някакви технологии, с които все още разполагаме само на лабораторен етап," допълва той.

Природозащитници, от своя страна, твърдят, че единственият начин за бързото ограничаване на емисиите е да се лети по-малко.