През 2019 г. Air Company привлече вниманието, като пусна водка, произведена от „уловен въглероден диоксид“, в опит да намали емисиите на вредни газове в атмосферата.

В днешно време базираният в Бруклин стартъп използва същия процес за производството на самолетно гориво.

Устойчивото авиационно гориво на Air Company, което наскоро беше изпробвано от военновъздушните сили на САЩ, може, в крайна сметка, да помогне на авиационната индустрия да постигне целта си за нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

В момента авиационната индустрия допринася с около 3% за глобалните въглеродни емисии всяка година, като основно разчита на традиционни изкопаеми горива, чието производство изисква различни форми на увреждане на природата.

Някои от най-големите авиокомпании в света вече споделят визията на Air Company. Компанията обяви миналия месец, че Jet Blue и Virgin Atlantic, както и стартъп компанията Boom Supersonic, са постигнали споразумения за закупуването на милиони литри от нейното гориво в идните години.

Jet Blue Ventures пък е инвестирала директно в рунд за набиране на 30 млн. долара на Air Company по-рано през годината.

“Възприемаме дейността на компанията като опит за разрешаване на най-трудните проблеми на човечеството,” казва пред CNN Business Грегъри Константин, съосновател и главен изпълнителен директор на Air Company.

“За нас климатичните промени са най-голямото предизвикателство, пред което сме изправени като човечество досега. Така, ако можем да работим по технологии, които са насочени към намирането на решение, тогава това е огромна победа.”

В последните години се появиха редица производители на устойчиво самолетно гориво, в това число и финландската Neste. Много от тях използват съставки, като растителни материали и олио за готвене. Производственият процес на Air Company започва с изтеглянето на вредни въглеродни емисии от въздуха.

Компанията първо събира въглерод, основно от промишлени обекти, като заводи за производство на биогорива, казва главният технологичен директор на Air Company Стафърд Шийхан.

След това използва вода, отделя въглерода от кислорода и смесва уловения въглерод с водород и специална смес от други съставки, използвайки нещо, което прилича на система за дестилация на уиски.

Окончателните продукти представляват етилов алкохол, който се използва за производството на фирмената водка и други продукти, като парфюм и парафин, който е в основата на самолетното й гориво.

От компанията казват, че направените тестове показват, че самолетите би трябвало да могат да използват нейното гориво без да го смесват с изкопаеми горива или да модифицират двигателите си.

Компанията използва възобновяеми енергийни източници, като слънчева енергия, в своето производство.

Air Company има още работа преди извличаното от въглерод гориво да може да бъде използвано масово за пътнически полети. Тя има нужда от още тестове, както и да увеличи своя производствен отпечатък.

Шийхан казва, че вече се работи по следващото производствено съоръжение, което ще бъде около 100 пъти по-голямо от тестовия й обект в Бруклин, който е с размерите на двустаен апартамент в Ню Йорк.

Компанията също така ще трябва да свали цената на нейното гориво, което в момента е по-скъпо от традиционни самолетни горива.

От Air Company казва, че “потребителите няма да усетят ефекта от тази промяна,” допълвайки, че понижаването на цената ще бъде постигнато отчасти “посредством редица държавни стимули за производителите на устойчиви алтернативи на горивата.”

Константин казва, че компанията планира да тества горивото си в полет на пътнически самолет за първи път през следващата година и очаква то да бъде използвано за първи път официално за пътнически полет през 2024 г.