Amazon представи нов чатбот на име Q, който хората могат да използват на работното си място.

Продуктът, които бе представен по време на конференцията Reinvent в Лас Вегас, организирана от Amazon Web Services (AWS) e най-новият опит на Amazon да се конкурира с Microsoft и Google в сферата на софтуера за продуктивност. Това се случва година след като подкрепеният от Microsoft стартъп OpenAI пусна своя чатбот ChatGPT, който популяризира генеративния изкуствен интелект.

Q е кръстен на героя със същото име от филмите за Джеймс Бонд или на героя Q от телевизионната поредица Стар Трек, в зависимост от това с кой ръководител на AWS разговаряте.

В момента е налична превю версия на Q, а няколко от неговите функционалности се предлагат безплатно. След изтичането на превю периода, бизнес потребителите ще плащат по 20 долара на човек на месец. Версия с допълнителни функционалности за разработчици и IT служители ще струва 25 долара на човек на месец. Цените на сходните помощници Copilot в Microsoft 365 и Duet AI в Google Workspace за бизнес служители струват по 30 долара на човек на месец.

Първоначално Q може да помогне на хората да разбират функционалностите на AWS и за отстраняването на проблеми. Хората ще могат да разговарят с него в приложения за общуване като Slack на Salesforce и приложенията за редактиране на текст на софтуерните разработчици, заяви Адам Селипски, главен изпълнителен директор на AWS. Чатботът ще се появява и в онлайн конзолата за управление на AWS.

Инструментът ще може да променя автоматично изходния код, така че разработчиците да имат по-малко работа, каза още Селипски. Услугата ще може да се свързва с над 40 корпоративни системи. В резултат на това с помощта на Q, хората ще могат да обсъждат информация, която се съхранява в Microsoft 365, Dropbox, Salesforce и Zendesk, както и в услугата на AWS за съхранение на данни S3. Хората също така ще могат да качват и задават въпроси относно документи, докато общуват с Q.

Amazon представи редица приложения за крайни потребители през годините. Сред тях са инструменти за управление на вериги на доставки, електронна поща, криптирани чат приложения, видеоразговори, обслужване на клиенти и маркетингови услуги. Нито една от тях не бе хит и по-голяма част от приходите, които AWS генерира, идват от основната ѝ дейност, свързана с изчислителните услуги и съхранението.

Администраторите ще могат да определят дали Q може да отговаря на въпросите на хората по общи теми, заяви Дийпак Сингх, вицепрезидент на AWS.