Правителството на Съединените щати ще ограничи икономическия достъп на компаниите за криптовалута, ако те не успеят да блокират и да докладват незаконните парични потоци, които преминават през техните платформи.

Това предупреждение отправи заместник-министърът на финансите на страната Уоли Адейемо, цитиран от Ройтерс. 

Адейемо присъства на събитие, организирано от Blockchain Association, на което заяви, че криптокомпаниите трябва да направят повече, за да ограничат потоците на незаконно финансиране и че липсата на действия в сектора представлява риск за САЩ

"Действията ни през последната година изпращат ясно послание - няма да се поколебаем да използваме инструментите на цялото правителство, за да защитим нашата национална сигурност“, каза Адейемо.

По-рано тази седмица администрацията на президента Джо Байдън изпрати писмо до Конгреса, изисквайки ново законодателство, което ще даде на Министерството на финансите правомощия да контролира криптопазарите, използвани от участници, които правителството на САЩ смята за рискови или незаконни.

Този ход идва, след като през октомври Вашингтон наложи санкции, насочени към прекъсване на финансирането на палестинската въоръжена групировка Хамас след смъртоносните атаки в Израел. Една от "мишените" на пакета от санкции беше борса за криптовалути, базирана в Газа. 

Миналата седмица Чангпенг Жао от Binance се призна за виновен в нарушаване на американските закони срещу изпирането на пари и се съгласи да плати обезщетение в размер на 4.3 милиарда долара.

Междувременно, той се оттегли като главен изпълнителен директор на най-голямата криптоборса в света, признавайки, че е "допуснал грешки".

Според прокуратурата, Binance е нарушила законите на САЩ срещу прането на пари и санкциите и не е докладвала за повече от 100 000 подозрителни транзакции на организации, които САЩ категоризират като терористични групи, включително Хамас, Ал Кайда и Ислямска държава в Ирак и Сирия.

Binance каза в отговор, че е работила усилено, за да направи платформата „по-безопасна и по-сигурна“.