Главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао се призна за виновен по повдигнати срещу криптоборсата обвинения за нарушение на законите и напусна поста си.

Този ход е част от постигнатото споразумение на стойност 4.3 млрд. долара с министерството на правосъдието на САЩ, което се случва в рамките на продължилото няколко години разследване на най-голямата борса за криптовалути в света.

Жао се е явил в съд в Сиатъл, за да се признае за виновен.

Срещу него и други служители на борсата бяха повдигнати обвинения за нарушаване на Закона за банковата тайна, тъй като не са въвели в компанията ефективни механизми срещу прането на пари и заради това, че съзнателно са нарушавали наложените от САЩ икономически санкции в опит да извлекат печалби от щатския пазар, без да прилагат контрола, изискван от законодателството на страната, според министерството на правосъдието.

В пост в социалната мрежа X Жао заяви, че е “допуснал грешки” и че “трябва да поеме отговорност.” Той също така каза, че Ричард Тенг - бившият глобален ръководител в компанията, отговарящ за местните пазари, е новият главен изпълнителен директор на Binance.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че борсата е позволявала на незаконни участници да осъществят над 100 000 трансакции, които са подкрепяли дейности, като тероризъм и разпространение на наркотици и че е позволила над 1.5 млн. сделки с виртуални валути, които са били в нарушение на наложени от САЩ санкции.

Борсата също така е позволявала трансакции, свързани с терористични организации, като бригадите „Ал-Касам“ на Хамас, Палестински ислямски джихад, Ал Кайда и Ислямска държава, заяви Йелън, отбелязвайки, че Binance “никога не е подавала сигнал за съмнителна дейност.”

Щатският главен прокурор Мерик Гарланд заяви, че глобата е „едно най-големите наказания, които някога сме налагали.”

Жао лично е пледирал виновен за нарушаването на Закона за банковата тайна, според споразумението с властите. От Министерството на правосъдието препоръчват да му бъде наложена лична глоба в размер на 50 млн. долара.

Жао е на свобода под гаранция от 175 млн. долара, обезпечена с 15 млн. долара в брой и има насрочено заседание за обявяване на присъдата на 23 февруари.

Binance ще продължи да работи, но с нови основни правила. Компанията ще трябва да поддържа и подобрява своята програма за съответствие, за да гарантира, че дейността ѝ отговаря на стандартите на САЩ срещу прането на пари.

Компанията също така трябва да назначи независим наблюдател, който да следи за спазването на тези изисквания. От Binance са съгласили да им бъдат конфискувани 2.5 млрд. долара в полза на правителството, а компанията ще плати и глоба в размер на 1.8 млрд. долара.

В изявлението на Министерството на правосъдието се казва, че Binance “съзнателно и умишлено” е предоставяла услуги на Иран в нарушение на наложените от САЩ санкции.

“Нека бъда ясна: Ние също така изпращаме сигнал към индустрията на виртуалните пари в по-общ план днес и за в бъдеще,” се посочва в съобщението на Йелън.