Новоизлюпените през последната година милиардери са натрупали повече богатство от наследство, отколкото от предприемачество за първи път, откакто UBS започва да следи състоянието на най-богатите хора в света преди близо десетилетие.

В сравнение със своите родители, милиардерските наследници е по-вероятно да се фокусират върху основни възможности и предизвикателства, пред които е изправена световната икономика, инвестирайки в сектори, като чиста енергия и изкуствен интелект, посочва швейцарската банка в доклада си.

“Голямото прехвърляне на богатство набира значителна инерция с напредването на възрастта на много милиардери,” казва Бенджамин Кавали, който отговаря за стратегическите клиенти в глобалното подразделение на UBS за управление на богатството.

“Това е тема, от която очакваме да виждаме повече в следващите 20 години, докато над 1 000 милиардери прехвърлят богатството си в размер на 5.2 трлн. долара на своите деца.”

UBS, която може да се похвали с половината от милиардерите в света като свои клиенти, установява, че 150.8 млрд. долара са наследени от 53-ма души в 12-те месеца до април.

Сумата е по-голяма от 140.7-те млрд. долара, натрупана от 84-те нови милиардери, които не са наследили богатството си в този период.

Като цяло, броят на милиардерите по света нараства със 7%, до 2 544. Общото им състояние се увеличава с 9% - до 12 трлн. долара, без да се отчита инфлацията.

Тази обща сума остава под достигнатия пик от 13.4 трлн. долара през 2021 г., когато милиардерите по света се увеличиха до 2 686 на фона на поскъпването на активи и имоти.

Заключенията в доклада също така отразяват слабото състояние на IPO пазара през 2022 г. и в началото на 2023 г., което ограничи възможностите на предприемачите да листнат своите компании на борсата и по този начин да увеличат личното си богатство.

За първи път Европа е лидер по ръст на милиардерското богатство, след като “постпандемичното пазаруване” повиши печалбите и цените на акциите на водещи компании за луксозни стоки, базирани във Франция, от което се облагодетелстваха милиардерските фамилии, които стоят зад тях, се казва в доклада.

Сред тях са и председателят на LVMH Бернар Арно и неговите пет деца. Арно е третият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на 167 млрд. долара, според индекса на милиардееите на Bloomberg.

В края на миналата година богатството на Арно дори надхвърли това на Илон Мъск и Джеф Безос, които в момента заемат първото и второто място в класацията.

И макар милиардерите в сферата на технологиите и здравеопазването да са натрупали най-голямо богатство в последното десетилетие, в доклада се набляга и на факта, че има “ранни признаци за подобрение” и при индустриалците, сред които са индийците Гаутам Адани и Мукеш Амбани, които оглавяват Adani Group и Reliance Industries, респективно.

“Това може да продължи на фона на правителствените стимули в няколко страни, които имат за цел да насърчат енергийния преход и по-високите разходи за отбрана,” се посочва в доклада.

Рискове и възможности

“Зашеметяващото” прехвърляне на богатство към по-младите поколения представлява огромна възможност за UBS, но крие и значителни рискове, според Кавали.

Обикновено по-младите клиенти предпочитат да имат различен банкер от този на техните родители, но не и непременно по-млад, казва Кавали, посочвайки, че много от самите наследници са на възраст над 50 г.

Смяната на поколенията може също така да окаже ефект и върху благотворителната дейност, като по-малко от една трета от наследяващите поколения гледат на филантропията като на една от основните си цели, в сравнение с две трети от милиардерите първо поколение, според доклада на UBS.

Наследниците клонят повече към инвестициите с въздействие, отколкото към “класическата филатропия с грантове,” казва Кавали. “В миналото патриарсите на тези фамилии бяха известни с това, че даряват средства за каузи, към които лично имат афинитет и страст.”

Милиардерът инвеститор Чарли Мънгър, който почина във вторник на 99-годишна възраст, беше известен с благотворителната си дейност.

През октомври, например, той дари акции на Berkshire Hathaway, които тогава бяха на стойност 40 млн. долара, на библиотеката и музей на изкуството Хенри Хънтингтън.