Повече от 11% от настоящите над 2 000 милиардери в световен мащаб са се кандидатирали или са станали политици, става ясно от ново проучване, подчертаващо нарастващата сила и влияние на най-богатите хора на планетата.

И докато щатските милиардери до момента имат нисък успех, в редица държави са налице рекорден брой избрани милиардери на политически постове, сочи проучването на трима професори от Северозападния университет в Чикаго.

„Милиардерите политици са все по-често срещащо се явление. Концентрацията на огромно богатство в ръцете на елита кара все повече хора да се притесняват за политическото влияние, което свръхбогатите имат“, посочват авторите.

САЩ

Доналд Тръмп стартира своята трета президентска кампания в САЩ. Преди четири години милиардерите Майкъл Блумбърг и Том Стейер неуспешно се състезаваха за номинацията от Демократическата партия, въпреки че похарчиха по над 100 млн. долара лични средства.

Друг милиардер – Рик Карузо, загуби кметския вот в Лос Анджелис миналата година на фона на изхарчени 104 млн. долара в кампанията си. Милиардерът Дж. Б. Прицкер обаче беше избран за губернатор на Илинойс, харчейки над 350 млн. долара в последните две изборни години.

Останалият свят

Милиардерите политици са доста често срещани извън най-голямата икономика в света. Тайванският милиардер и основател на Foxconn Тери Гоу се кандидатира за президент на страната си.

Сред останалите милиардери, влезли в политиката, личат имената на Андрей Бабиш (член на Камарата на депутатите в Чехия), покойния Силвио Берлускони, бившия министър-председател на Грузия Бидзина Иванишвили, министър-председателя на Ливан Наджиб Микати, бившия президент на Чили Себастиан Пинера и бившия министър-председател на Тайланд Таксин Шинаватра.

Кои са държавите с най-много политици, разполагащи с богатство от над 1 млрд. долара?

По последни данни на Forbes, днес по света има 2 072 милиардери. От проучването са изключени хората, спечелили парите си, след като са влезли в политиката или след нейното напускане.

Руският президент Владимир Путин, например, не е включен в изследването, тъй като не присъства в класацията на Forbes и печели своето състояние след влизането си в политиката.

Сред милиардерите, включени в проучването, попадат тези с високи политически или посланически позиции. Според авторите на доклада, налице са няколко милиардери, които в своята кариера са изпълнявали различни политически роли.

Общо 242-а милиардери, заемали политически позиции, заемат средно по 2.5 различни роли в своята кариера. Рекордьор е френският милиардер Серж Дасо, който е заемал или се е кандидатирал за 16 различни поста. 

В световен мащаб, процентът на милиардерите в политиката е над 11 на сто. Той е нисък в САЩ (3.7%) и най-висок в Китай, където общо 116 милиардери, или 36% от най-богатите хора в страната, са заемали или в момента работят на високи длъжности.

Хонконг заема втората позиция с 31%, следвана от Русия с 21 на сто. Нито един милиардер от Япония и Австралия не е имал политическа кариера.

Милиардерите имат много голям процент успеваемост, когато се кандидатират за власт. От 198 избора, в които е участвал поне един милиардер, спечелилият кандидат е супербогаташ в 80% от случаите, сочат още изнесените данни.