На пазара на недвижимите имоти няма балон. Наблюдава се спад в броя на сделките, но в същото време се нормализира балансът между търсене и предлагане. Това коментира в рубриката Портфейл в ефира на Дарик радио имотният консултант Стойчо Николов от Arco Real Estate. 

По думите му броят на сделките намалява с около 9%, но в същото време тенденцията на ръст в цените на жилищата се запазва, като за последната година те са поскъпнали с 12 на сто. 

“Ръстът на цените на имотите е обвързан с инфлацията и доходите на населението. В момента нивата на търсене и предлагане са доста уравновесени.

Само в София на пазара излизат около 10 000 имота годишно, от които около една трета са ново строителство, а останалите са стари къщи и апартаменти, които се продават на вторичен пазар”, обясни Николов. 

Кои са най-предпочитаните жилища и квартали?   

Според Стойчо Николов от Arco, в момента търсенето е по-силно за по-големите жилища, като тристайните апартаменти с две бани са най-атрактивни. С инвестиционна цел пък обикновено се купуват по-малки апартаменти, най-често едностайни. 

“Купувачите станаха много по-образовани и търсят качествени имоти, както и вече наложени на пазара строителни компании. Продажбите “на зелено” малко изостанаха, тъй като повечето хора вече търсят завършени жилища или поне такива, които са завършени на груб строеж с акт 14.

Това е и условие, което се поставя от банките при отпускане на кредит”, коментира още имотният консултант. 

Според него, най-предпочитаните квартали за покупка на жилища в София са южните, като Манастирски ливади, Витоша и Овча купел.

На север Левски Г се развива бързо и има поскъпване на имотите, докато в по-старите квартали, като Обеля, цените са същите, каквито са били и преди повече от две години. 

Може ли спадът в броя на сделките да доведе и до спад на цените? 

“Спадът в броя на сделките не е нещо лошо, той се отразява добре на конкуренцията на пазара. Просто купувачите станаха по-взискателни и вече правят по-малко компромиси”, коментира Николов. По думите му, не винаги спадът на сделките води след себе си и спад на цените на жилищата. 

“Допреди година и половина търсенето надвишаваше многократно предлагането и хората купуваха буквално без да гледат съответния имот. Сега това вече не е така”, заяви той. 

На въпрос дали в България има много апартаменти, които се купуват единствено с инвестиционна цел, след което стоят празни и не се използват, Николов коментира, че има и такива, но това не е нещо притеснително и че делът на тези имоти не е особено висок.

“Обикновено хората купуват жилище за себе си или за своето семейство. Много от тях искат да сменят стария панелен апартамент с нещо по-ново и хубаво.

Някои от тях наистина се купуват с инвестиционна цел и се дават под наем, но със сигурност не са много тези, които стоят празни и с тях не се случва нищо”, заяви той. 

Стойчо Николов каза още, че сред причините за силлното представяне на имотния пазар у нас е ръстът на доходите, както и ниските лихви по заемите. 

“У нас условията по ипотечните кредити все още са изключително атрактивни, банките отпускат финансиране на лихви от 2.5%, а понякога дори по-ниско. Няма друга държава в региона с толкова ниски лихви по кредитите". 

Какво се случва с наемите?   

“В последната година се наблюдава ръст от над 30% в стойността на наемите. В София това се забелязва особено отчетливо в райони, като Медицинска академия, където живеят много чуждестранни студенти”, обясни Николов. 

По думите му, допреди няколко години беше напълно възможно да се наеме едностаен апартамент за 500 лева, докато в момента средните цени вече са над 1000 в някои квартали, а двустайните се предлагат и за над 1300 лева. 

Какво да очакваме от имотния пазар през 2024 г.? 

Стойчо Николов от Arco прогнозира, че къщите ще стават все по-популярна алтернатива на апартаментите в районите около столицата и тази тенденция вече са наблюдава на места, като Нови хан, Равно поле, Банкя, Нови искър и т.н.   

Не се очаква обаче задълбочаване на спада в броя на сделките. 

“През следващата година търсенето и предлагането вероятно ще се балансират. Най-търсените жилища вероятно ще продължат да бъдат тристайните и двустайните, но фокусът все повече ще пада върху качеството и купувачите ще бъдат все по-взискателни”, смята експертът.