В интервю за Yahoo Finance съоснователят и главен изпълнителен директор на платформата за търговия с акции и Robinhood Влад Тенев заяви, че контролира каквото може, за да даде тласък на цената на акциите на компанията.

"Нашата надежда е, че с времето тези усилия ще бъдат отразени в цената на акциите на Robinhood", обясни Тенев.

Акциите на Robinhood поевтиняват с 1% за последната година, изоставайки от индекса S&P 500, който нараства с 14% за същия период. Книжата на конкурентните компании Charles Schwab и Morgan Stanley са поевтинели с 23% и 10%, респективно, за същия период.

При цена от 9.55 долара за брой, акциите на Robinhood остават на около 75% под нивото от осъщественото през 2021 г. първично публично предлагане (IPO).

По думите на Тенев, през тази година са се случили множество важни събития за компанията, която стана особено известна по време на оживлението на пазарите около търговията с акциите на GameStop преди няколко години.

Миналата седмица от Robinhood обявиха, че ще стартират дейност в Обединеното кралство в началото на 2024 г. Клиентите ще могат да избират измежду 6 000 щатски акции и депозитарни разписки, както и да търгуват пет дни в седмицата по 24 часа в денонощието.

Тенев заяви, че за разлика от САЩ много хора по света дори нямат достъп до функционираща банкова система. По тази причина Robinhood иска да им помогне, започвайки разширяването на своята дейност с Великобритания, ЕС, а след това и в други региони.

Това е третият опит на Robinhood да започне да развива дейност в Обединеното кралство.

Британският пазарен регулатор FCA е предупреждавал в миналото за рисковете от геймифицирането на инвестициите, което е често отправяна критика към платформата на Robinhood. Този път обаче компанията ще стартира дейността си в Обединеното кралство с лиценз от FCA.

През май Robinhood започна да предоставя в САЩ възможност за 24 часа търговия в денонощието с някои акции и борсово търгувани фондове (ETF).

Тази функционалност се предлага от 20:00 часа източно време в неделя до 20:00 часа в петък в САЩ. Първоначално бе отключена търговията с над 40 акции и ETF-и в това число любими на трейдърите книжа като Apple и Tesla.

След това броят на акциите бе увеличен до над 100. Освен това компанията обръща все по-голямо внимание на златото и пенсионните продукти в последните шест месеца.

Robinhood също така предвижда старт на търговията с фючърси през 2024 г., като този процес подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи. За следващата година се подготвя и пускането на кредитна карта, заяви Тенев. През юни Robinhood обяви, че придобива стартъп компанията X1 за 95 млн. долара.

В разговор с инвеститори през ноември Тенев заяви, че платформата може да достигне "деветцифрени" годишни приходи.

Въпреки пускането на нови продукти, Уолстрийт продължава да отразява това в акциите на Robinhood.

"Основателите на компанията използваха иновации, смелост и идеалните пазарни условия, за да изградят един водещ ритейл брокери в САЩ, но ние не считаме растежа като устойчив и поставяме под въпрос способността на компанията да генерира конкурентни маржове с времето, предвид фокуса върху подобни малки акаутни, които имат ограничена възможност да бъдат печеливши," предупреждава анализаторът от JP Morgan Кен Уъртингтън.

"Имайки предвид това, очакваното излизане на печалба през 2024 г. е нещо положително и изглежда устойчиво, поне докато лихвените проценти останат високи", допълва той.