Преди 10 години Robinhood е основана, за да “демократизира” борсовата търговия или по-простичко казано - да направи търговията с акции по-достъпна за всеки.

С течение на времето публичната вече компания разширява услугите си, позволявайки на потребителите много повече неща от това да купуват и продават дялове от акции.

Днес нейната цел е проста – да демократизира финансите за всички, казва пред TechCrunch българинът Влад Тенев, който е главен изпълнителен директор и съосновател на Robinhood.

“Започнахме с търговия и инвестиции. Напоследък обаче помагаме на клиентите с техния изчерпателен набор от финансови нужди. Представяме си свят, в който можем да ви помагаме не само да търгувате (акции или криптовалути), но можем да ви помагаме да спестявате за пенсия.

Можем също така да ви помогнем да изградите фонд за спешни случаи. Можем да ви помагаме да управлявате парите си холистично, независимо от това на какъв етап сте и наистина да ви помогнем да постигнете финансовите си цели и смятам, че това е нещо, което резонира сред клиентите ни,” заявява Тенев.

Признавайки, че преди няколко години хората може и да не са приемали Robinhood насериозно като място за спестяване за пенсия, Тенев смята, че наративът около неговата компания се е променил.

През миналия декември базираната в Менло парк, Калифорния, финтех компания пусна списък с чакащи за новото си предложение - Robinhood Retirement, което от компанията описаха, като “първата и единствена” индивидуална пенсионна сметка (IRA) с допълнителен 1% доходност за всеки внесен долар.

За членовете със Златен статут тази доходност нараства до 3%. Чуха се и мнения, че този ход отчасти е начин за забавяне на отлива на потребители. Тенев обаче остава оптимистично настроен.

“След като пуснахме пенсионен продукт, виждаме, че името на Robinhood се споменава и обсъжда в най-различни форуми. Преди време Robinhood беше считана за нещо като продукт играчка, но сега хората казват: ‘Повече не можем да игнорираме това.’ ”

През миналото тримесечие Robinhood за първи път отчете рентабилност, съгласно Общоприетите счетоводни принципи (GAAP), подпомогната от по-високите лихвени проценти.

Достигането до този момент обаче не бе безпроблемно. Името на компанията нашумя в началото на 2021 г., когато беше изненадана от скока в интереса към акциите на Gamestop, които поскъпнаха многократно.

Тогава Robinhood замрази търговията с книжата на GameStop и на някои други популярни компании по онова време, тъй като беше на ръба на това, което нейната платформа можеше да понесе.

Във връзка с конкретния случай с Gamestop, който заплашваше да потопи компанията, Тенев е убеден, че ако същата ситуация се случи сега, Robinhood “би била много по-подготвена, за да се справи с него.”

Като цяло през 2020 и 2021 г. продуктовата пътна карта на Robinhood е “останала на заден план,” според Тенев.

“Мисля, че най-важното нещо беше да гарантираме, че сме стабилни, че бележим растеж и че всъщност, може да се справим с изискванията на бизнеса,” казва той.

“Мисля, че отчетохме сериозен прогрес. Обслужването на клиентите, инфраструктурата и надеждността ѝ се подобриха драстично,” допълва той. “С навлизането в новия режим на по-високи лихвени проценти, можехме отново да се фокусираме върху ускоряването на продуктовата пътна карта.”

Robinhood придоби стартъп компанията X1 по-рано през годината и планира да пусне собствена кредитна карта. Компанията също така напредва с разрастването си в международен план.

Тя планира да започне да предлага услугите си в Обединеното кралство в следващите няколко месеца, като този ход беше първоначално планиран за 2020 г.

“Освен предоставянето на различни продукти, които помагат на клиентите да управляват парите си, ние можем да разрастваме дейността си в чужбина и като технологична компания, Смятам, че имаме определени предимства, с които нашите конкуренти не могат да се сравняват,” казва Тенев.

“Ние нямаме нужда от много физически офиси. Разчитаме на автоматизацията, за да предоставяме много от услугите, които предлагаме. Така можем да използваме инфраструктурата, която изграждаме и да разширим дейността си в Обединеното кралство, в Европа и Азия и наистина да направим така, че всеки притежател на смартфон да има достъп до Robinhood.”