На провеждащата се в момента в Дубай климатична конференция на ООН, известна още като COP28, има доста "извиване на ръце" относно бавните темпове на намаляване на потреблението на изкопаеми горива като част от борбата с климатичните промени. Едно от положителните неща, което делегатите посочват, е увеличаващия се парк от електромобили в световен мащаб, който вече оказва изненадващо голямо въздействие върху търсенето на стандартни автомобили.

Нарастващите продажби на електромобили в последните години доведоха до изтегляне напред на крайните срокове в прогнозите за достигане на пик в глобалното потребление на петрол, тъй като обществените субсидии и подобрените технологии помагат на потребителите да преодолеят понякога шокиращите цени на електромобилите, казват експерти от индустрията.

Базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ) в момента очаква глобалното потребление на петрол да достигне своя зенит в края на настоящото десетилетие при 103 млн. барела на ден, след като редовно коригираше прогнозата си от 2017 г., за пик от близо 105 млн. барела на ден през 2040 г.

"Нещото, което променя ситуацията, са политиките в подкрепа на преминаването към електрификация, които значително намалиха търсенето на петрол от страна на транспортния сектор, който пък е основен двигател на ръста в търсенето на суровината в световен мащаб," казва Апостолос Петропулос, енергиен анализатор в МАЕ.

Петролният гигант BP изтегли напред прогнозата си за пика в търсенето на петрол, докато САЩ и Китай, които са двата най-големи потребителя на суровината, ограничиха прогнозите си за местното потребление.

Транспортът съставлява около 60% от търсенето на петрол в световен мащаб, като само САЩ съставлява около 10%, според МАЕ. Този дял би трябвало да падне, тъй като от агенцията очакват, че електромобилите ще са "изтрили" около 5 млн. барела на ден от глобалното търсене на петрол до 2030 г.

Продажбите на електромобили в световен мащаб в момента съставляват около 13% от продажбите на всички автомобили, а делът им вероятно ще нарасне до между 40 и 45% от пазара до края на десетилетието, според МАЕ. Това се дължи на комбинация от все по-строгите екологични стандарти и субсидиите, които се предлагат от различните правителства след Парижкото споразумение за изменението на климата от 2015 г.

Сред най-новите подобни мерки е данъчния кредит в размер на 7 500 долара в САЩ за закупуването на нов електромобил. Той е част от Закона за ограничаване на инфлацията, приет през миналата година.

Тези данни са сериозни, но от МАЕ твърдят, че продажбите на електромобили трябва да са още по-високи, от порядъка на 70% от пазара до 2030 г., за да може светът да се придържа към целите от Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне.

Засега обаче не е ясно дали продажбите могат да достигнат подобни висоти.

В последните седмици някои производители на електромобили, сред които General Motors, Ford и Stellantis, отложиха или се отказаха от плановете си за ускоряване на производството на фона на нарастващите трудови разходи и признаците, че по-високите лихви забавят икономическия растеж в САЩ.

В по-дългосрочен план обаче, падащите цени на батериите за електромобили пораждат оптимизъм у някои пазарни наблюдатели.

Темповете на разпространение на електромобилите в бъдеще ще зависят в голяма степен от цените им и от наличността на зарядни станции, твърдят експерти от индустрията. Китай има предимство и в двете неща.

Електромобилите в Китай са стрували средно 31 165 евро в средата на 2023 г., според британската компания за пазарни проучвания JATO Dynamics. Най-евтиният електромобил в Китай е с 8% по-евтин от най-евтиния еквивалентен автомобил на бензин, установяват от JATO. Това се дължи на огромните правителствени субсидии и наличността на редки земни елементи, които са от съществена важност за производството на електромобили.

Китай съставлява около една четвърт от глобалния пазар на електромобили, а очакванията са, че страната ще е лидер при ръста на пазара.

За сравнение, в САЩ средната цена на електромобилите е над 53 000 долара, според компанията Kelley Blue Book, което е с около 5 000 долара над средната цена на бензиновите автомобили.

САЩ също така изостава значително след Китай по отношение на обществените зарядни станции. Проучване на Electrification Institute от октомври сочи, че в САЩ има около 52 000 обществени зарядни станции, докато в Европа те са около 400 000, а в Китай - 1.2 милиона.

Въпреки това делът на електромобилите се очаква да се увеличи до 50% от новорегистрираните коли в САЩ до 2030 г., според МАЕ, тъй като подобряващите се технологии, падащите цени и перспективата за избягване на волатилните цени на горивата привличат шофьорите.

"Промени от политическа гледна точка биха могли да забавят прехода," казва Петролуос от МАЕ, визирайки опасенията сред някои производители на електромобили, че президентските избори в САЩ през следващата година биха могли да доведат до нов набор от политики.

"В крайна сметка обаче преходът се случва сега", казва той.