Meta Platforms обяви, че е започнала да въвежда криптиране от край до край за всички персонални чатове и обаждания в Messenger и Facebook.

Функционалността ще може да се ползва незабавно, обявиха от щатския технологичен гигант, но може да отнеме известно време преди всички профили в Messenger да бъдат обновени с криптиране от край до край по подразбиране.

Преди това Messenger предлагаше опцията за включване на криптиране от край до край, която позволява едно съобщение да бъде четено само от подателя и неговите получатели, но с настоящата промяна съобщенията ще бъдат криптирани по подразбиране, обявиха от Meta.

От Meta, чиято платформа WhatsApp вече криптира съобщенията, посочват, че криптирането може да предпази потребителите от хакери, измамници и престъпници.

Криптирането от край до край е ябълка на раздора между компании и правителства. През септември британското правителство призова Meta да не пуска криптиране в Instagram и Facebook Messenger без предпазни мерки, които да защитават децата от сексуален тормоз.