Картина, оценена на $15 000, се оказа дело на Рембранд и се продаде за $13.8 млн. на търг на Sotheby’s в сряда, след като беше официално идентифицирана като творба на нидерландския майстор.

Платното „Поклонението на кралете“ не е виждано от много хора от 50-те години на миналия век, когато за първи път се появява на бял свят.

То е придобито от колекционер в Амстердам през 1955 г. Неговата вдовица го продава на германско семейство през 1985 г., което пък го продава на Christie’s в Амстердам преди две години.

По време на тази продажба Christie's приписва библейската сцена на „Кръга на Рембранд“, като предполага, че е дело на студент или художник, близък до известния творец. Аукционната къща оценява картината на между $10 600 до $15 900.

Платното е купено от анонимен купувач за 910 000 долара – повече от 50 пъти над приблизителната стойност на картината по онова време. По-късно тя е идентифицирана като „творба от голямо значение“ на нидерланския художник.

След като анонимният купувач я изпраща на Sotheby’s, аукционната къща стартира 18-месечен изследователски проект, за да стигне до истинския й автор и стойност, съобщава CNN.

Изследването, включващо рентгенови лъчи и инфрачервени изображения, както и интензивни дискусии с водещи изследователи на Рембранд, кара Sotheby’s да заключи, че картината е „работа с автограф на Рембранд“.

Преди продажбата аукционната къща дава приблизителна стойност на произведението от $12.6 милиона до $18.8 милиона. Аукционната къща смята, че е нарисувана в началото на кариерата на Рембранд - около 1628 г., когато той би бил на 21 или 22 години и живее в град Лайден.

Рядка находка

По-голямата част от творбите на Рембранд висят в известни музеи по света, а почти всички от появявалите се на търг през последните три десетилетия са портрети, според Sotheby’s.

На този фон, „Поклонението на кралете“, която описва срещата между тримата мъдреци и бебето Исус, представлява „фантастична възможност“ в света на изкуството, смята Джордж Гордън, съпредседател на Old Master Paintings Worldwide в Sotheby's.

Най-ранното споменаване на картината е в опис от 1714 г. на колекционер в Амстердам. След това платното е предложено за продажба през 1814 г. и отново през 1822 г., след което изчезва до средата на 20-и век.

През 50-те години на миналия век картината е включена в музейни изложби и се споменава като произведение на Рембранд от водещи изследователи на художника, но през 1960 г. германският специалист по история на изкуството Курт Баух, който познава картината само от черно-бяла снимка, я описва като продукт на школата на художника, а не като негова собствена творба.

След това картината е „изцяло пренебрегната и напълно игнорирана в литературата за Рембранд“, според Sothebys.

Гордън казва пред CNN, че наддаващите на търга на Christie’s през 2021 г. „трябва да са помислили, че е много по-добра от описанието и че може да е Рембранд“.

Внимателното изследване на Sotheby's разкрива редица промени и ревизии, направени от художника, включително ореола на бебето Исус и украсата за глава на Дева Мария, според аукционната къща.

„Много малко наративни картини на Рембранд остават в частни ръце, което прави това платно рядка и вълнуваща възможност за частен колекционер или институция“, според Гордън.

„Тази изтънчена картина е в еднаква степен продукт на четката на Рембранд и неговия интелект.

Всички отличителни белези на стила му в края на 1620-те години са очевидни както във видимата боядисана повърхност, така и в долните слоеве, разкрити от науката, показвайки множество промени в хода на нейното създаване и хвърляйки нова светлина върху начина, по който е мислил“, добавя той.