Цените на петрола и природния газ се движат като влакче в увеселителен парк, заради волатилността, причинена от "майката на всички шокове". Това коментира икономистът Кенет Рогоф, цитиран от Business Insider. 

По думите му, дисбалансът между търсенето и предлагането, предизвикан от пандемията от COVID-19, все още вълнува енергийните пазари.

Професорът от Харвард и бивш главен икономист на Международния валутен фонд анализира необуздания ръст на цените на петрола и газа през последните няколко години, последван от резкия спад по време на пандемията и бързото поскъпване след началото на руската инвазия в Украйна.

Суровият петрол от сорта брент падна до 14 долара за барел през 2020 г., преди да скочи до 133 долара за барел през юни 2022 г. Подобни колебания бяха наблюдавани и при цените на газа в САЩ, които паднаха до минимум от 1.77 долара за галон през 2020 г., преди да достигнат връх около 5 долара за галон през 2022 г., според Администрацията за енергийна информация.

Цените на енергията се понижават през последните няколко месеца, като брентът се търгува за около 80 долара за барел, а природният газ на американския пазар падна до 3 долара за галон. Това до голяма степен се дължи на страховете от предстояща рецесия в САЩ  и потенциалното ѝ въздействие върху търсенето.

Но в дългосрочен план цените на петрола и газа се очаква да се повишат, а цените ще продължат да бъдат нестабилни, тъй като безпрецедентният шок от пандемията продължава оказва влияние върху пазара, смята Рогоф. 

"Когато има енергиен шок, може да е необходима огромна промяна на цената, за да се изчисти пазарът. А пандемията беше майката на всички шокове, предизвиквайки най-голямата устойчива промяна в търсенето след Втората световна война“, казва още икономистът.

Според Международната агенция по енергетика общото търсене на петрол в света се е увеличило с 2.3 милиона барела на ден миналата година. До 2050 г. търсенето може да скочи с до 42%, според оценките на агенцията.

Енергийните компании инвестират все повече, за да увеличат производството на суров петрол, а през 2023 г. в САЩ бяха извършени сливания и придобивания на петролни компании за над 100 милиарда долара. Може обаче да минат години, докато тези инвестиции успеят да решат хроничния проблем с недостига в индустрията, предупреждават експертите. А това означава, че цените вероятно ще продължат да се покачват, поне за известен период от време.

"В по-дългосрочен план цените на енергията изглежда ще се покачат, освен ако инвестициите не се увеличат рязко, което изглежда малко вероятно предвид настоящите политически насоки. Шоковете в търсенето и предлагането най-вероятно ще продължат да разтърсват енергийния пазар и световната икономика“, коментира Рогоф.

По-високото търсене на суров петрол беше благодат за производителите на петрол в САЩ, където добивите достигнаха рекордно високо ниво през 2023 г., а фирмите се надпреварваха да задоволят нарастващия апетит на света за суровината. Очаква се САЩ да произвеждат средно по 13.2 милиона барела на ден през 2024 г. и 13.4 милиона на ден през 2025 г., очаквайки нови рекорди за поне следващите две години, прогнозира  Международната агенция по енергетика.