Малайзия има нов крал милиардер, който разполага със собствена армия, флот от частни самолети и колекция от 300 луксозни автомобила, единият от които е подарък от Адолф Хитлер.

Тази седмица 65-годишният Ибрахим Султан Искандар положи клетва като новия владетел на Малайзия, като на церемонията присъстваха премиерът на Малайзия, членове на кабинета и представители на династиите от деветте древни кралства в страната.

Изглежда, че Искандар няма търпение да окаже влияние в новата си роля. Миналия месец той заяви пред Singapore Straits Times, че е решен да не губи пет години на трона като "марионетен крал".

Той вече привлича вниманието със своята демонстрация на богатство и поведение. В публикация в Bloomberg той е описан като кралска особа, която "кара мотоциклети и Ferrari-та и борави отлично с Instagram".

Един от най-богатите хора в Малайзия

Титлата на Султан Ибрахим, който оглавява династията Джохор, е еквивалентна на крал на Малайзия.

Неговото възкачване на трона до голяма степен бе очаквано, тъй като Малайзия е единствената монархия в света на ротационен принцип.

Съгласно местната система, на всеки пет години главите на династиите от деветте древни кралства, известни като "султани", избират един от тях, който става владетел на цялата държава.

Новият монарх бе считан за един от най-влиятелните и богати хора в страната преди да влезе в настоящата си роля.

Състоянието на фамилията Джохор се оценява на 5.7 млрд. долара, според Bloomberg. От изданието посочват, че тя има инвестиции в частна земя, недвижими имоти, както и в публични и непублични компании.

Според Bloomberg, Султан Ибрахим притежава малко под 25% от U Mobile, един от най-големите мобилни оператори в Малайзия, както и земя в Сингапур стойност 4 млн. долара.

Фамилията Джохор е единствената в Малайзия, която разполага с частна армия - условие, което е поставено, за да се присъедини Джохор към съвременна Малайзия, когато извоюва независимост от Великобритания през 1967 г., посочват от ABC News.

Кралят има колекция от частни самолети и над 300 луксозни класически автомобили, в това число и един, които е принадлежал на Адолф Хитлер. В интервю от 2013 г., което се появява в YouTube през 2017 г., Султан Ибрахим казва, че Хитлер е бил приятел на неговия прадядо.

Той допълва, че колата на Хитлер е била изпратена в Англия и след това в Малайзия, преди да бъде подарена на прадядо му.

Султан Ибрахим е почитател и на мотоциклетите и е известен с това, че обикаля Джохор със своя Harley-Davidson.

Ролята на края в Малайзия е до оляма степен церемониална, но той има някои парламентарни отговорности, в това число способността да назначава премиер и да помилва осъдени за престъпления, информира Reuters.

Откритото критикуване на краля в Малайзия е незаконно, според закон от 1948 г. Това правило бе особено важно в края на 80-те и 90-те години, когато бащата на Султан Ибрахим, покойният Султан на Джохор, бе обвинен в убийство.

Султанът бе обвинен в непредумишлено убийство заради това, че през 1971 г. застрелял човек, за когото се смята, че влязъл в дома му. Той бе помилван публично от своя баща, 23-ият Султан на Джохор.

През 1987 г. той бе обвинен, че е убил свой помощник на голф игрището заради това, че се засмял, след като пропуснал удар. Срещу него не е заведено съдебно дело, защото по това време е бил крал, според Sydney Morning Herald.

Въпреки че законът им забранява, през годините някои политици открито са критикували султаните на страната.

Бившият премиер Махадир бин Мохамад критикуваше бизнес делата на фамилията Джохор, според Bloomberg заради това, че различните им инвестиции са в пряко противоречие с конституцията, която забранява на краля да участва активно в търговски дейности.

Съпругата на Султан Ибрахим, Раджа Зарит София, е от друго кралско семейство. Тя е завършила Оксфордския университет и е автор на детски книги, според Associated Press. Двамата имат шест деца.